Milyen virágot ültessünk az ablakba?

Milyen virágot ültessünk az ablakba?

Aki virágos ablakot szeretne, annak nemcsak a színekre, hanem a virágok igényeire is oda kell figyelnie, amikor összeállítja a növényeket.

Az ablakpárkányra szánt láda előkészítéséről itt olvashat bővebben >>

A virágos ládába ültetett növények primadonnája ősidők óta a bokros, vagy a lecsüngő szárú muskátli; jogosan, mert az egészséges muskátli tövek tavasztól késő őszig, folyamatosan nyitják dekoratív és színekben gazdag virágaikat. Hasonló tulajdonsággal rendelkezik a gumós begónia, amely a kevés napsütésben részesülő, árnyékos ablakokban is gazdagon virágzik. Gazdag választékot kínálnak az egynyári virágok, mint például a petúnia, a bársonyvirág, az oroszlánszáj, a lobélia, a szalvia, a verbéna stb., amelyeket a magasságuk, a színük, de különösen a napfény igényük alapján kell összeválogatnunk.

Olyan növényt válasszunk, amely hosszan virágzik!

Lágyszárú, évelő növényeket az ablakládába nem ajánlatos ültetni, mert ezek többnyire az évnek csak egy rövid szakaszában virágzanak és máskor legfeljebb a tarka leveleikkel, vagy különleges terméseikkel hívják fel magukra a figyelmet.

De választhatunk örökzöldeket is!

Aki különösen kedveli az örökzöldeket, az választhat a törpe változatok közül, ami azzal az előnnyel jár, hogy télen is vidámítja a környezetet.

Jöhetnek a zöldségek is!

A virágos növények közé becsempészhetünk egy-két zöldségpalántát is. Egy törpe paradicsom, egy-két paprika, néhány szál vörös- vagy fokhagyma, egy tő metélőhagyma, vagy levélpetrezselyem, sóska, spenót még a háziasszony váratlan gondjait is csökkenteni képes anélkül, hogy ez a virágos ablak eleganciáját rontaná!

Sóska

Hogyan ápoljuk a növényeket?

A tápanyagok kiegészítésére hetente egyszer szükséges tápoldattal megöntözni a növényeket. Időnként az elnyílt virágokat és a száraz hajtásokat vágjuk le. Menthetetlenül előfordul, hogy egy-egy kedvelt növényünk elpusztul, ezeknek a hiányát azonban még a nyár folyamán is pótolhatjuk!

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR