Virágos ablakpárkányt szeretne? Így kezdje

Virágos ablakpárkányt szeretne? Így kezdje

Hogyan válasszunk ládát, milyen földdel töltsük fel és hogyan tápláljuk, öntözzük benne a virágokat? Összegyűjtöttük a tudnivalókat.


A balkonládába szánt virágok összeállításáról itt írunk bővebben >>

Legtöbben májusban kezdjük virágokkal beültetni az ablakpárkányokat. Igaz, hogy ezt a kellemes feladatot az évnek bármelyik részében el lehet kezdeni. A leggyakoribb az, hogy az erre a célra kialakított ablakpárkányra rögzítjük a virágokat tartó ablakládát, mert egy vétlenül leeső virágos láda nem tartozik a kellemes meglepetések közé!

Miből legyen a láda?

Valamikor a virágos ládák deszkából, bádogból, betonból készültek, de manapság a legjobbnak és a legcélszerűbbnek a különböző hosszúságú műanyag ládákat tartjuk. Ezek könnyűek, tartósak és viszonylag hosszú életűek, a növények számára megfelelő termőhelyet nyújtanak. Ha valakinek a ládák agyagbarna színe nem felel meg, akkor befestheti; jártam már olyan lakásban, ahol az ötletes családfő minden láda oldalára odapingálta a szoba használójának a nevét.

Milyen föld való a virágládába?

A virágosládákat tápanyaggal jól ellátott kerti földdel kell megtölteni. Óvakodjunk az útszéli szántóföldekről beszerezni a földet, mert ez gyakran gyomirtó szerrel kezelt, amitől az érzékeny, virágzó növények elpusztulnak. A láda méretei viszonylag kicsinyek ahhoz képest, hogy a belé ültetett növények őszig mennyi tápanyagot használnak el, ezért a nyári hónapokban a talajt kéthetenként ajánlatos megöntözni tápoldatos vízzel. A ládához alátét is tartozik, amely megakadályozza, hogy a túlzott öntözés vize illetéktelen helyre csepegjen.

Hogyan öntözzük a ládába ültetett virágokat?

A virágláda gondozása nem okoz nagyobb fáradságot. A talaját időnként fel kell lazítani, hogy a gyökérzet levegőhöz jusson és az öntözővíz a gyökerek közelébe szivároghasson. Ha a talaj felszíne száraz, (ami nyáron naponta megtörténik) akkor kora reggel, vagy az esti szürkületben öntözni kell. Tűző napsütésben ne öntözzünk, mert a víz azon nyomban elpárolog és a lombozatot is megperzseli a helyett, hogy a növények gyökereihez jutna.

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR