Melyek a citrusfélék nevelésének főbb szabályai?

Melyek a citrusfélék nevelésének főbb szabályai?

Egyre szaporodik azoknak a kertészkedőknek a száma, akik a kertben vagy a ház körül citrusféléket kívánnak nevelni.

A délszaki növények e csoportjába – a citromon kívül – idetartozik a narancs, a mandarin, a grapefuit és a kevésbé ismert kumkvát is.

Ezeket az örökzöld növényeket tartsuk védett, meleg, napos helyen és lássuk el őket folyamatosan elegendő öntözővízzel és tápanyagokkal. Ilyen körülmények között gyorsan hoznak új hajtásokat, rajtuk számos, illatos, fehér virággal. Ha ezek  megtermékenyülnek, akkor a kifejlett gyümölcsük be is érhet és fogyasztásra alkalmassá válhat.

citrusfelek nevelese 01

A növények nyáron zölddugványozással könnyen szaporíthatók. A magról nevelt növények csak akkor hoznak gyümölcsöt, ha tavasszal beoltjuk, illetve augusztusban beszemezzük az egy-két éves csemetéket.

citrusfelek nevelese 02

A citrusféle bokrok, fácskák a téli hónapok zord időjárását a szabadban nem viselik el, ezért fagymentes helyre (fűtetlen szoba, lépcsőház, garázs) kell őket menekíteni. Tavasszal minél előbb ismét a szabadba kell állítani őket, de óvatosan, mert a hirtelen klímaváltozás stresszhatása levélhullásban mutatkozhat meg; ezért egy-két hétig a növényeket ajánlatos árnyékolással védelmezni a tűző napsütéstől!

citrusfelek nevelese 03

Nyáron a citromfélék levelei hajlamosak a sárgulásra. Ezt a jelenséget a vashiány okozza, ezért havonta egyszer célszerű a növényeket vastartalmú készítménnyel is megöntözni.

citrusfelek nevelese 05

További olvasnivaló a citrusfélékről:

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR