A bogyósok szüretelése

A bogyósok szüretelése

A szüreti munka gondos előkészítése és lefolytatása egész évi szorgalmas munkánk eredményét határozza meg.

A pirosribiszke folyamatosan érő gyümölcs. Ezért a gyümölcsöskertben többször is lehet szedni. A szüret megkésése nem okoz különösebb gondot, mert az érett fürtökről a bogyók nem peregnek le.

bogyosok szuretelese 02

A feketeribiszkét – minthogy rendszerint nem frissfogyasztásra használjuk fel – akkor kezdjük el szüretelni, amikor a fürt csúcsán még van 1-2 éretlen bogyó, de a fürt többi része teljesen beérett. Ilyenkor a legkedvezőbb a gyümölcs béltartalma dzsem, lekvár vagy lé készítésére.

bogyosok szuretelese 03

A köszmétét is fokozatosan szedhetjük. Konyhai felhasználásra már az apró gyümölcsök is alkalmasak. Szemben a nagyüzemekkel, amelyek nem várják be a köszmétebogyó teljes beérését, a házikerti gyümölcsösben megvárhatjuk, amíg a bogyó – fajtától függően – sárgulni vagy gyengén pirosodni kezd. Ekkor már nemcsak főzésre, hanem nyersfogyasztásra is rendkívül kellemes ízű gyümölcsöt szolgáltatnak. A szúrós vesszejű köszmétét ajánlatos kesztyűben szedni!

bogyosok szuretelese 04

A málnát csak teljesen érett állapotban szedhetjük. A fürtön a gyümölcsök nem egyszerre érnek be, hanem a csúcson jelennek meg az első érett szemek. Az érett gyümölcsök szüretelését gyorsan kell lebonyolítani, mert a bogyók 2-3 nap alatt megfakulnak, ízük megromlik és lepotyognak. Házikertben a málnaszedés nem szokott különösebb nehézséget okozni, hiszen a család gyermektagjai folyamatosan csemegézhetnek a málnasorokon.

bogyosok szuretelese 05

A szamócát szintén éretten, kocsánnyal szedjük. Romlékony gyümölcs, ezért tálcára vagy lapos edénybe rakjuk. Felhasználásig tartsuk hűtőszekrényben.

További olvasnivaló a bogyósokról:

10 gyumolcsfa metszese dvd 01A metszést megtanulni kívánók figyelmébe ajánlom a 10 kerti gyümölcsfa metszéséről szóló 100 perces videó-tanfolyamomat.

A gyümölcsfákat külön-külön bemutató filmek alkalmasak arra, hogy a kertészkedők egy életre elsajátítsák a metszés tudományát.

A jól metszett gyümölcsfák pedig sokkal szebb és nagyobb mennyiségű gyümölcsöt teremnek majd számukra.

A tanfolyam DVD és a hozzá tartozó kiskönyv ide kattintva rendelhető házhoz.

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR