A ribiszke, köszméte, málna, szeder metszése

A ribiszke, köszméte, málna, szeder metszése

A gyümölcsöskerteknek kedves és kedvelt növényei a gyümölcstermő cserjék. Ezek is igénylik a rendszeres felügyeleti metszést.


Ribiszke

A termő ribiszkebokrok vesszői néhány év alatt elsűrűsödnek, gyümölcseik aprók lesznek, a bokrokon különböző kártevők és kórokozók telepednek meg. Ezért a bokrokat évente kora tavasszal megritkítjuk. Először a sötét színű, többször elágazott, idős ágakat metsszük ki a bokorból, hogy ezzel teret nyissunk a fiatal vesszők fejlődésének. Metsszük ki az egymást keresztező vesszőket is.

gyumolcscserjek metszese 01

Köszméte

A köszmétebokrok a 2-3 éves gallyakon hozzák gyümölcsüket. Az ennél idősebb ágakat tehát tőből kivágjuk. Az idős, elöregedett ágak a bokorból sokszor kihajtanak; ennek következtében a bokrok ellaposodnak, elterülnek. Ugyancsak eltávolítjuk a túlságosan gyenge sarjakat is. A köszmétét mindig kesztyűben messük, mert tüskéi kellemetlenül felsebzik a metszést végzők kezét!

A törzses köszmétefácskák koronáját évente megritkítjuk és a letermett részeket visszavágjuk. Ügyeljünk arra, hogy a fácskákon ne okozzunk túlságosan nagy sebeket, mert igen nehezen gyógyulnak be.

gyumolcscserjek metszese 02

Málna

A málna az egyéves vesszőkön terem. Egy-egy málnabokron ezért csak 5-8 erő-teljes vesszőt hagyjunk meg, a többit tőből távolítsuk el. Az idősebb vesszők egyébként önmaguktól is elszáradnak és tőből kitörhetők. Eltérően a többi gyümölcstermő cserjétől, a málnát ősszel metsszük, ezzel a vesszőket károsító gombás betegségek fertőzését mérsékelhetjük, különösen, ha nem feledkezünk meg a fertőzött vesszők elégetéséről sem. Nagy a jelentősége annak, hogy a metszés során csonk ne maradjon a fertőzés elkerülése érdekében.

Gyakori szokás a málnavesszők hegyének visszametszése. Erőteljes fejlődésű töveken ez semmivel sem csökkenti a várható termés mennyiségét, sőt szebb, jobb minőségű gyümölcsöt eredményez. Legjobb, ha a metszést 130-140 cm magasságban hajtjuk végre. Alacsonyabbra azonban ne messük vissza a málnavesszőket, mert ezzel a termés mennyiségét is csökkentjük.

gyumolcscserjek metszese 03

Házikertekben sövényt is kialakíthatunk málnából, ilyenkor az egymás mellett levő tövek sarjai folyamatos, összefüggő sort képeznek. Ügyeljünk azonban arra, hogy a sövény ne legyen 50 cm-nél szélesebb. A málna messze elkúszó sarjait kapával vagy csákánnyal vágjuk le, mert ez az agresszív növény képes az egész kertet elgyomosítani. Ennek pedig kettős kárát látjuk: egyrészt nehéz kiirtani a hol itt, hol ott kibukkanó sarjakat, másrészt a sarjak csökkentik a málnatövek termőképességét.

gyumolcscserjek metszese 05

Szeder

A szeder is az egyéves, jól fejlett vesszőkön terem. Ezért tövenként 4-5 sarjat hagyjunk meg, a többi sarjat, különösen a gyengéket tőből – csonk nélkül – távolítsuk el. A letermett vesszőket lehetőleg még ősszel vágjuk vissza, mert ezzel jobb feltételeket teremtünk a sarjak növekedéséhez és beéréséhez.

***

A Hobbikert Magazin szerkesztősége a metszés tanulásához Bálint gazda videós metszés-tanfolyamát ajánlja. A 10 házikerti gyümölcsfa metszését bemutató, összesen 100 perc oktató videót tartalmazó tanfolyamra a WEBUNI oldalán lehet beiratkozni.

A metszés eszközeinek beszerzéséhez (metszőolló, ágvágó, fűrész, kertészkés) az 1Kert.hu webshop termékeit ajánljuk. Ezt a Hobbikert.hu szerkesztősége hozta létre Felco Shop néven, a munkatársaink a kínálat minden darabját ismerik. Itt kaphatók a profi kertészek által használt tartós és jó minőségű szerszámok (FELCO, ARS, KUNDE, SILKY).

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR