Mikor és hogyan kell metszeni a málnabokrokat?

Mikor és hogyan kell metszeni a málnabokrokat?

A gyümölcstermő növényeket általában tavasszal szoktuk megmetszeni. A málna e tekintetben is különbözik társaitól, mert a letermett és elszáradt málnavesszőket közvetlenül a gyümölcstermés betakarítását követően (azaz július végén) kell lemetszeni a tőről.

A vesszőket csonk meghagyása nélkül kell levágni, mert a csonkon sokszor taplógombák telepednek meg és elkorhasztják a málnatövet.

A letermett vesszők kivágásával levegősebbé tesszük a tövet és helyet kapnak a folyamatosan növekvő új sarjak is, amelyekből a következő évben termővesszők lesznek.

A levágott vesszőket haladéktalanul meg kell semmisíteni, mert rajtuk többféle kártevő és kórokozó szaporítóképletei helyezkednek el és tovább fertőzhetik a málnatöveket.

Késő ősszel szükség lesz még egy metszésre: a 150 cm-nél hosszabbra nőtt vesszőket vissza kell vágni, mert a vessző csúcsán ritkán fejlődik virág és a gyümölcs kifejlődése is korlátozott.

malna 01

További olvasnivaló a málnáról:

***

A Hobbikert Magazin szerkesztősége a metszés tanulásához Bálint gazda videós metszés-tanfolyamát ajánlja. A 10 házikerti gyümölcsfa metszését bemutató, összesen 100 perc oktató videót tartalmazó tanfolyamra a WEBUNI oldalán lehet beiratkozni.

A metszés eszközeinek beszerzéséhez (metszőolló, ágvágó, fűrész, kertészkés) az 1Kert.hu webshop termékeit ajánljuk. Ezt a Hobbikert.hu szerkesztősége hozta létre Felco Shop néven, a munkatársaink a kínálat minden darabját ismerik. Itt kaphatók a profi kertészek által használt tartós és jó minőségű szerszámok (FELCO, ARS, KUNDE, SILKY).

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR