Mikor és hogyan kell metszeni a málnabokrokat?

Mikor és hogyan kell metszeni a málnabokrokat?

A gyümölcstermő növényeket általában tavasszal szoktuk megmetszeni. A málna e tekintetben is különbözik társaitól, mert a letermett és elszáradt málnavesszőket közvetlenül a gyümölcstermés betakarítását követően (azaz július végén) kell lemetszeni a tőről.

A vesszőket csonk meghagyása nélkül kell levágni, mert a csonkon sokszor taplógombák telepednek meg és elkorhasztják a málnatövet.

A letermett vesszők kivágásával levegősebbé tesszük a tövet és helyet kapnak a folyamatosan növekvő új sarjak is, amelyekből a következő évben termővesszők lesznek.

A levágott vesszőket haladéktalanul meg kell semmisíteni, mert rajtuk többféle kártevő és kórokozó szaporítóképletei helyezkednek el és tovább fertőzhetik a málnatöveket.

Késő ősszel szükség lesz még egy metszésre: a 150 cm-nél hosszabbra nőtt vesszőket vissza kell vágni, mert a vessző csúcsán ritkán fejlődik virág és a gyümölcs kifejlődése is korlátozott.

malna 01

További olvasnivaló a málnáról:

A metszé10 gyumolcsfa metszese dvd 01st megtanulni kívánók figyelmébe ajánlom a 10 kerti gyümölcsfa metszéséről szóló 100 perces videó-tanfolyamomat.

A gyümölcsfákat külön-külön bemutató filmek alkalmasak arra, hogy a kertészkedők egy életre elsajátítsák a metszés tudományát.

A jól metszett gyümölcsfák pedig sokkal szebb és nagyobb mennyiségű gyümölcsöt teremnek majd számukra.

A tanfolyam DVD és a hozzá tartozó kiskönyv ide kattintva rendelhető házhoz.

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR