Hogyan kezeljem a fák odvait?

Hogyan kezeljem a fák odvait?

Idősebb gyümölcs- és díszfákon egy-egy levágott vagy letört ág helyén tekintélyes méretű odvak keletkeznek.

Ezek belsejét rendszerint famorzsalék, por és egyéb szennyeződés vizes, nedves keveréke tölti ki, de gyakran énekes madarak költöznek ide és itt költik ki fiókáikat. A korhadékon sokszor taplógombák telepszenek meg és ezek együttesen a fa korhadását, végül pedig pusztulását készítik elő. Ezért az odvakat be kell tömni.

fak odvai 02 

Először ki kell kaparni az odúból a korhadékot annyira, hogy a felszínen élő szövet maradjon. Ezután gipszporból és vízből készítsen pépet és ezzel hézagmentesen töltse ki az üreget. Mikor a száradó gipsz megkeményedett és megrepedezett, akkor a felületet festékkel vagy sebzáró pasztával zárja el a levegő és a nedvesség elől.

fak odvai 03

További olvasnivaló a témában:

***

A Hobbikert Magazin szerkesztősége a metszés tanulásához Bálint gazda videós metszés-tanfolyamát ajánlja. A 10 házikerti gyümölcsfa metszését bemutató, összesen 100 perc oktató videót tartalmazó tanfolyamra a WEBUNI oldalán lehet beiratkozni.

A metszés eszközeinek beszerzéséhez (metszőolló, ágvágó, fűrész, kertészkés) az 1Kert.hu webshop termékeit ajánljuk. Ezt a Hobbikert.hu szerkesztősége hozta létre Felco Shop néven, a munkatársaink a kínálat minden darabját ismerik. Itt kaphatók a profi kertészek által használt tartós és jó minőségű szerszámok (FELCO, ARS, KUNDE, SILKY).

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR