Hogyan kezeljük a gyümölcsfák fagysebeit?

Hogyan kezeljük a gyümölcsfák fagysebeit?

A roppant téli hidegben a kerti gyümölcsfák törzsén hosszanti repedések keletkezhetnek, amelyeket orvosolni kell.


Hogyan kezeljem a gyümölcsfák fagysebeit?

Kemény telek után a gyümölcsfák törzsén gyakran keletkeznek függőleges irányú repedések. Ha ezeket nem kezelik, akkor – a törzs vastagodása következtében – megnyílnak, elmélyülnek, elrákosodnak. Sokszor taplógombák és szúbogarak telepednek meg a kialakult fagysebeken, amelyek egy idő után korhadásnak indulnak és a fa időnap előtt elpusztul.

A fagysebeket tavasszal éles kacorral körül kell vágni oly módon, hogy a kéreg ép szövetei kerüljenek a felszínre, majd pedig a sebet le kell zárni a vizet és a fertőző mikroszervezeteket távoltartó sebbalzsammal.

***

A Hobbikert Magazin szerkesztősége a metszés tanulásához Bálint gazda videós metszés-tanfolyamát ajánlja. A 10 házikerti gyümölcsfa metszését bemutató, összesen 100 perc oktató videót tartalmazó tanfolyamra a WEBUNI oldalán lehet beiratkozni.

A metszés eszközeinek beszerzéséhez (metszőolló, ágvágó, fűrész, kertészkés) az 1Kert.hu webshop termékeit ajánljuk. Ezt a Hobbikert.hu szerkesztősége hozta létre Felco Shop néven, a munkatársaink a kínálat minden darabját ismerik. Itt kaphatók a profi kertészek által használt tartós és jó minőségű szerszámok (FELCO, ARS, KUNDE, SILKY).

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR