Hogyan készítsem a gyümölcscefrét?

Hogyan készítsem a gyümölcscefrét?

Út a pálinkához.


Az érett, nem rothadt és penészes, de közvetlen fogyasztásra nem alkalmas (férges, zúzott, rágott stb.) gyümölcsöt szedje össze és folyamatosan töltse jól zárható műanyag vagy fémhordóba.

Az összegyűjtött cefrét 2–3 naponta csömöszölni kell, azaz a tetején képződő „kalapot” össze kell keverni a többi anyaggal.

A cefrében levő cukor folyamatosan alkohollá alakul át. Amikor a gyűjtőedény megtelt, lehetőleg légmentesen le kell zárni mindaddig, amíg az államilag ellenőrzött pálinkafőzdében lepárolják. 100 kg jó minőségű cefréből 8–12 liter 50%-os gyümölcspálinka nyerhető.

A cefrét minél előbb ajánlatos kifőzetni, mert sokáig meleg helyen tartva ecetes erjedés keletkezhet benne. Az edény töltése során a cefre anyagában elszaporodó és ott repkedő muslicák nem károsak, csupán kellemetlenek!

A gyümölcspálinka: hungarikum!

További olvasnivaló a témában:

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR