Tavasszal kell nitrogénnel műtrágyázni?

Tavasszal kell nitrogénnel műtrágyázni?

Igen! A nitrogéntartalmú műtrágyák (pétisó, karbamid, ammónium-nitrát) könnyen oldódnak és röviddel a kiszórásuk után a növények gyökerei felveszik a vízben oldott nitrogént.

Azért a nitrogénműtrágyákat a vegetáció megindulása előtt célszerű kiszórni, majd haladéktalanul, sekélyen bemunkálni a talajba. A talaj felszínén maradt műtrágyaszemcsék elvesztik a hatóanyag-tartalmukat, értéktelenné válnak!

Műtrágya

A nitrogént a növények nemcsak a gyökereikkel, de a leveleiken keresztül is képesek felvenni és hasznosítani. Lombtrágyázásra használjon speciális, vízben gyorsan és tökéletesen oldódó nitrogénműtrágyát és azt permetezze rá a táplálandó növényre.

A késő ősszel kiszórt nitrogénműtrágya nem hatékony, mert tavaszig kimosódik a talajból, vagy olyan mélyre szivárog a talajba, ahol már nincsenek gyökerek és ezért nem hasznosul. Ősszel legfeljebb annyi nitrogénműtrágyát érdemes kiszórni, amennyi a talajba kerülő szerves anyagok (istállótrágya, zöldtrágya, komposzt, növényi hulladékok) elbomlásához szükséges.

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR