Hasznos-e a csalán levével permetezni?

Hasznos-e a csalán levével permetezni?

Igen!


A nálunk tömegesen, gyomként jelentkező nagy csalán igen sokoldalúan hasznosítható növény: a rostjaiból finom fonal, abból előkelő vászon készíthető; a benne levő szerves savak nem csupán szúróssá teszik, de a csalánkötegeket számos országban használják reumás betegségek gyógyítására oly módon, hogy a fürdőkben csalánnal csapkodják a beteg testrészeket; a régi világban a szegény, falusi emberek a csalán friss hajtásából levest és főzeléket készítettek.

csalanle permet 01

Az ökotermelés elterjedésével egyre több szakember ajánlja a termelőknek a csalánlével való permetezést a kártevők és betegségek leküzdésére. Ennek bizonyítása még hosszadalmas kísérleteket és vizsgálatokat igényel, de az kétségtelen, hogy a csalán levelében levő vegyületek hatására a növények leveleinek bőrszövetei megvastagodnak és emiatt a kártevők nehezebben tudják átszúrni, illetve a gombás betegségek is nehezebben telepednek meg rajtuk.

csalanle permet 02

A csalánlé készítése: állítson műanyag vagy fémhordót napos helyre, tegyen bele 5 kg friss csalánhajtást és ezt öntse le 10 liter vízzel. A meleg és a napsütés hatására a folyadék néhány nap múlva erjedni kezd, miközben átható bűz keletkezik, amelyet azonban a víz tetejére szórt perlittel enyhíteni lehet. Ha a lé kierjedt, már nem pezseg, akkor leszűrheti és 1:5 arányban hígítva a permetléhez vagy az öntözővízhez keverheti.

További olvasnivaló a csalánról:

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR