Dáliakertész gumói, bimbói és ügyes csípései

Dáliakertész gumói, bimbói és ügyes csípései

A kertek legpompásabb virágai a dáliák, amelyek - a kék kivételével - minden színben és változatos nagyságban, virágformában nyílnak.


Nem csoda, hogy egyre gyarapszik a dáliakedvelők és a dáliagyűjtők népes tábora!

A dália sokhasznú virág: az alacsony, kisvirágú fajták, amelyeket magvetéssel is lehet szaporítani, a balkonládákban vagy virágágyak szegélynövényeként is jól érzik magukat. A magasra növő fajták a kertet gazdagítják, de a félig nyílt virágok vázában tartós csokordíszt alkotnak.

A dáliák a napos, meleg helyet kedvelik. A pangó talajvizet nem tűrik el, ezért jó vízáteresztő helyre kell ültetni a gumóikat és egész nyáron gondoskodni ki a bőséges öntözésükről. Szeretik a tápanyagokkal bőkezűen ellátott termőhelyet, de a trágyát ültetés előtt tegyük a talajba: nyáron a sok nitrogén a lombozat fejlesztésére ösztönzi, de kevesebb virágot fog hozni. A magasnövésű dálianövényeket feltétlenül karóval kell megtámasztani, mert különben kidőlnek a földből, elfekszenek és a virágaik satnyák, deformáltak lesznek.

Dália

Ha igazán szép virágú dáliára van igényünk, akkor az oldalbimbókat ki kell csípni, hogy csak a központi, fő bimbó fejlesszen virágot. Az ilyen virág a tövön és vázában is tartósabb lesz.

Az őszi fagyok közeledtével a dáliagumókat fel kell szedni a földből, mert télen, az átfagyott talajban elpusztulnának. A gumókat megszikkasztás után tisztogassuk meg, és a zöld szárakat 10-15 cm-es csonk meghagyásával vágjuk le róluk, majd a gumókat a téli hónapokban tároljuk fagymentes helyen, tőzegbe, homokba vagy fűrészporba ágyazva. A dáliákat gyakran megtámadja a zöld levéltetű, amely a száron és a leveleken jelenik meg tömegesen. Mostanában a kertben járva gyakran láthatunk fehér lepkéket lengedezni. Ezek a káposztalepkék, amelyek a dáliákra, de főképpen a káposztafélék leveleinek a fonákára rakják le sárga tojáscsomóikat. Az ezekből kikelő, és roppant falánk, zöldszínű hernyók a növények leveleit rágják meg szabálytalan formában.

A kártételük olyan mértékű, hogy gyakran a fejeskáposztát, a karfiolt tarra rágják, csak a száruk marad meg. Ellenük Bancol, Fendona, Karate, Decis, vagy Unifosz kipermetezésével lehet, és kell védekezni.

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR