Július vége: csalánlével is védd a növényeket!

Július vége: csalánlével is védd a növényeket!

Kedves Húgom! Azt írod, hogy sokan fordulnak hozzád azzal a kérdéssel, hogy valóban meg lehet-e védeni a szőlőt és a kerti virágokat a kártevőktől és a betegségéktől oly módon, hogy csalánlével permetezik őket.

Minthogy hozzám is sok hasonló kérdés érkezik, szükségesnek tartom, hogy kissé részletesebben írjak erről a témáról.

Készítsünk csalánlevet

A csalán (nagy csalán, Urtica dioica) "fantasztikus" növény. Valamikor termesztették és a friss hajtásait étkezésre használták, a kikészített rostjaiból pedig fonalat fontak és finom (mostanában úgy mondanánk, hogy: exkluzív) vásznat készítettek belőle. Ez azonban már a múlté. Mostanság a csalán úton-útfélen előforduló gyomnövénnyé póriasodott. Összefüggő állományai főként ott fordulnak elő, ahol a talajban bőségesen van nitrogén, vagyis a felhagyott szérűkön, gazdasági udvarokon, trágyadombok helyén.

csalanlevel is vedd 02

A csalán leveleit és hajtásait mirigyszőrök borítják; ha valami ezekhez hozzáér, akkor a szőr csúcsán levő piciny kupak letörik és kiömlik a szőrből a benne levő, hangyasavhoz hasonló, de egyéb szerves vegyületeket is tartalmazó váladék. Ha bőrünkhöz ér a csalán, akkor a "csalánméreg" csípős, égető fájdalmat vált ki, amely azonban egy-két óra múlva magától elmúlik. A növényevő állatok jól ismerik a csalán eme tulajdonságát, és tisztes távolban tartják magukat tőle.

A csalánlevelet valóban lehet hasznosítani a növényvédelemben, mert ha rápermetezzük a növényekre, akkor azoknak a bőrszövete megvastagodik, a gombabetegségek nehezebben telepednek meg rajtuk és a kártevők is nehezebben tudják átszúrni. Azt nem merem ajánlani, hogy a gombaölő vagy rovarpusztító szerek helyett használják a csalánlevelet. Kiegészítésül, hatásfokozó szerként azonban nagyon hasznos.

csalanlevel is vedd 03

Hogyan készül a csalánlé? – kérdezed. Nos, tessék összegyűjteni öt kiló friss csalánhajtást és azt egy napos helyre állított fa-, fém-, műanyag- vagy betonedénybe tenni, majd felönteni 20 liter vízzel. Nyári napon a lé erjedése rövidesen megindul, miközben igen erős, kellemetlen szag keletkezik. Az erjedés tíz nap alatt befejeződik, ekkor az oldatot át kell szűrni és ötszörös mennyiségű vízzel felhígítva használni permetezésre vagy öntözésre.

Augusztus a virágos hónapok közé tartozik; sok szép, illatos virág nyílik a kertekben ebben a hónapban. Ezek közé tartozik – többek között – a kerti szegfű, amely sokféle színben pompázik és az esti órákban elárasztja a környéket édes illatával.

Illatozik az estike

Nagyon kedves növény a kosárka vagy estike (Mirabilis jalapa), amely az utóbbi időkben ismét gyakran feltűnik a kertekben piros, sárga vagy cirmos virágaival. Nagyon szerény növény: ahol jól érzi magát, ott elszórja a magvait és a következő évben magától kikel, nem kell vetni. De azért szereti a napos helyet, a bőséges víz- és tápanyagellátást. Különösebb gondozást nem igényel, betegségek és kártevők nem támadják meg.

csalanlevel is vedd 04

A dáliának sokféle változata létezik

Annál igényesebb növény a pompás virágú dália, amelynek rengeteg változata található a gyűjtők kertjeiben. Vannak alacsony és magas növésű fajták; virágaik a fehértől a sötétliláig a szivárvány minden színében előfordulnak és a virágok formája és mérete is nagyon változatos. Én mostanában a hengeres szirmú, ún. pompon-dáliákat szeretem a legjobban.

csalanlevel is vedd 06

A dália is napos, meleg helyet, tápanyagban gazdag, de vízáteresztő talajt, bőséges és gyakori öntözést kedvel. A magas növésű fajták szárát föltétlenül karózni kell, mert a szél kidönti őket. Aki szakszerűen termeli a dáliát, az bimbózza a növényeket, ami annyit jelent, hogy egy hajtáson csak egy bimbó marad meg; így szép, erőteljes, nem bókoló virágok fejlődnek. Ősszel figyelmet kell fordítani a gumók kiszedésének idejére és módjára - de erre még ráérünk!

csalanlevel is vedd 05

Az őszibarack zöldmetszését most kell elvégezni

Az őszibarackfák zöldmetszését is most kell elvégezni. A sűrűn álló hajtásokat ritkítsd meg, a korona belsejébe törekvőket tőből mesd ki, az egymást keresztező hajtásokat szüntesd meg. Az így keletkezett sebek őszig tökéletesen beforradnak, és tavasszal jóval kevesebb metszésre lesz szükség, kevesebb tavaszi seb keletkezik, és így számottevően csökken a mézgásodás kockázata, ami olyan sok gondot és bosszúságot okoz az őszibarack termelőknek.

csalanlevel is vedd 07

Még sok írnivalóm lett volna, de ennyire futotta. Várom leveledet és benne okos kérdéseidet, kedves Húgom! Mindannyiatoknak sikeres és jókedvű kerti munkát kívánok!

Kelt Füreden, nyárutón, július végén.

UTÓIRAT

Sok helyütt lehet látni szőlőmoly által megtámadott fürtöket. A szőlőmoly második nemzedéke augusztusban támad és feltehetően népes lesz, ezért permetezni kell ellene Fendona vagy Decis előírásos oldatával.

Most jött el a legalkalmasabb időszak az évelők ültetésére, mert őszig még meggyökeresednek, nem fognak szenvedni a téli fagyoktól és tavasszal gazdagon virágoznak majd. Sok évelőt tőosztással szaporíthatunk, de a választék bővítésére érdemes felkeresni a faiskolákat.

Még elvetheted a gumós kömény magját. Ezt a zöldségfélét nálunk nem ismerik kellően, pedig nagyon egészséges és könnyen megtermelhető. Az apró magját ne vesd 2-3 cm-nél mélyebbre, kelés után egyeld ki 25-30 cm távolságra. A kifejlődött gumóiból kiváló zamatú saláta, köret és töltenivaló készülhet.

***

A Hobbikert Magazin szerkesztősége a metszés tanulásához Bálint gazda videós metszés-tanfolyamát ajánlja. A 10 házikerti gyümölcsfa metszését bemutató, összesen 100 perc oktató videót tartalmazó tanfolyamra a WEBUNI oldalán lehet beiratkozni.

A metszés eszközeinek beszerzéséhez (metszőolló, ágvágó, fűrész, kertészkés) az 1Kert.hu webshop termékeit ajánljuk. Ezt a Hobbikert.hu szerkesztősége hozta létre Felco Shop néven, a munkatársaink a kínálat minden darabját ismerik. Itt kaphatók a profi kertészek által használt tartós és jó minőségű szerszámok (FELCO, ARS, KUNDE, SILKY).

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR