A csalán összefüggő állományokban erdőszéleken, tisztásokon, árokpartokon tenyésző, évelő növény. Levelével a gyógyászatban, a növényvédelemben és a gasztronómiában is találkozhatunk.
Óvatosan szedjük
A levelein és a szárakon levő mirigyszőrök érintésre letörnek és az ember bőrén (egy-két órán át tartó ) égető fájdalmat okoznak, ezért csalánt szedni csak kesztyűben és a megfelelő óvatossággal ajánlatos.
A kertészek szeretik, a kártevők nem
A kertészek előszeretettel használják a csalánlevet a növényvédelemben, mert a levelek bőrszövetét vastagabbá, az állati kártevők és a gombabetegségek számára nehezebben hozzáférhetővé teszi.
Sokoldalú gyógyír
A gyógyászatban reuma, köszvény ellen, vér-és vesetisztító teaként, hólyaghurut és magas vérnyomás kezelésére használják. Gyökérfőzete csökkenti a hajhullást és a korpásodást.
Van helye a konyhában is
Leveléből a spenóthoz hasonlóan főzelék vagy például fokhagymás csalánkrémeves készíthető.