Ha elvirágzik a tearózsa, munkája lesz a kertésznek

Ha elvirágzik a tearózsa, munkája lesz a kertésznek

Milyen teendőink vannak az elnyílást után? A jövő évi sok virágért nem szabad elfelejtenünk a következő feladatokat.


Ha a tearózsák virágzása befejeződik, a rózsák kavalkádja tovább folytatódik, mert a polyantha  és a floribunda  fajták termetesebb bokrai egész nyáron képesek virágozni. Igaz, a futózsák nem ilyen bőkezűek, mert ők csak tavasszal virágoznak, de akkor gazdagon, nagyon gazdagon!

A legfontosabb teendők

A rózsaborok gondozását júliusban sem hanyagolhatjuk el: az elnyílott virágokat idejében le kell vágni, ha az alanyból vadhajtások nőnek, akkor azokat tőből ki kell metszeni, a tövek körül a talajt rendszeresen fel kell kapálni és az öntözésről se feledkezhetünk el. Most még egy műtrágyázás is aktuális lehet, mert ez jó hatással lesz a jövő évi virágzásra.

tearozsa ha elviragzik 02

A rózsa kártevői és kórokozói ellen

Nagy figyelmet kell fordítani a rózsabokrok egészségi állapotára! Ilyenkor állandó veszélyt jelent a zöld levéltetvek megjelenése és elszaporodása. Tessék alaposan megvizsgálni az összepödrődő levelek fonákját, mert a levéltetvek először itt jelennek meg és ellenük rovarölő permetezőszerrel kell védekezni.

Az előző időszak sok csapadéka kedvezett a rózsarozsda elszaporodásának is, ezért védekezésként, vagy a betegség megjelenését megelőzendő gombaölő szerrel kell permetezni. A két feladat megkönnyítésére a kétféle permetezőszert egyszerre is kiszórhatjuk.

További olvasnivaló a rózsáról:

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR