Az őszibarack szüretelése

Az őszibarack szüretelése

A legtöbb nálunk termelt őszibarackfajta gyümölcse folyamatosan érik. A fa egyes részein a gyümölcsök különböző időpontban érik el a szedési állapotot.

Az őszibarack jellegzetessége, hogy az érési időszak utolsó két hetében rendkívül nagy mértékű a gyümölcsök súly- és méretbeli növekedése. Ezért nem érdemes a házikerti őszibarackfák gyümölcsét éretlenül vagy féléretten leszedni, hanem várjuk meg az érettség optimális időpontját. Ha a gyümölcs tapintásra keménynek érződik, akkor még éretlen; az érett őszibarack rugalmas tapintású, illatos, színe a fajtára jellemző.

Az őszibarackot a többi gyümölcshöz hasonlóan nem szakítva, hanem könnyű csavarással kell a fáról leszakítani. Ne az ujjaink hegyével, hanem egész tenyerünkkel és ujjainkkal fogjuk körül a gyümölcsöt, mert így az ujjak nyomó hatása kevésbé érvényesül, és a gyümölcs nem foltosodik meg.

Sok házikertben és háztáji gyümölcsösben termelnek őszibarackot. A gyümölcs mennyisége sokszor meghaladja a család fogyasztói szükségletét, és így a gyümölcstermés egy része – sajnos igen gyakran osztályozatlanul – kereskedelmi forgalomba kerül. Ha az értékesítés házban vagy piacon történik, akkor ebből nem származik különösebb nehézség, ha azonban a termesztő a kereskedelmi begyűjtőknek akarja átadni az áruját, akkor számolnia kell azzal, hogy a vegyes nagyságú őszibarackot csak lényegesen alacsonyabb áron vagy egyáltalán nem veszik át.

oszibarack szuretelese 02

Négy jó tanács az egyöntetű, piacképes minőség elérésére

1. Különböző fajtájú őszibarackot még akkor se szedjünk egy edénybe, ha a fajták közel azonos időben érnek, mert a fajták eltérő tulajdonságokkal rendelkeznek a szállíthatóság és a tárolhatóság tekintetében. Előfordul, hogy a kevert áruban a puhább húsú és vékonyabb héjú gyümölcsök sorra rothadni kezdenek, míg a vastag héjú fajták gyümölcsei épen maradnak.

2. Csak azonos érettségű gyümölcsöket rakjunk egy kosárba vagy rekeszbe. Az érettség megállapítása nagyon fontos dolog és sok tapasztalatot igényel. Gyorsfogyasztásra éretten szedhetjük a gyümölcsöt. Távolabbi szállításra a félérett, de még kemény gyümölcs való. Exportra pedig olyan érettségi állapotban kell szüretelni, ahogy a megrendelő előírja.

3. A nagyság szerinti osztályozás előtt válogassuk meg minőség szerint az őszibarackot. Nagyon ügyeljünk, nehogy molyfertőzött gyümölcs kerüljön a rekeszbe!

oszibarack szuretelese 03

Az őszibarackot – minősége szerint – három osztályba soroljuk.

Az I. osztályba csak a fajtaazonos, színes, friss, ép, betegségektől mentes, gondosan kézzel szedett és legalább D nagyságú gyümölcs kerülhet.
A II. osztály követelményei hasonlóak, de az áru 50%-ában gyümölcsönként legfeljebb 3 jelentéktelen, behegedt jégütés lehet. A gyümölcs legalább F nagyságú legyen.
A III. osztályba olyan gyümölcsök kerülnek, amelyek az előző két minőségi osztály követelményeinek nem felelnek meg, de növényegészségügyi szempontból nem esnek kifogás alá.

oszibarack szuretelese 04

4.    A minőségileg kiválogatott őszibarackot nagyság szerint is osztályozni kell, a következő fokozatok alapján:

Nagyság jele / A barack átmérője (mm)

AAA    80
AA    75
A    70
B    65
C    60
D    55
E    50
F    45
G    40
H    35

A gondos válogatás és osztályozás nemcsak a kereskedelem munkáját könnyíti meg és nemcsak a fogyasztót juttatja szebb, tetszetősebb áruhoz, hanem gazdaságos a termesztőnek is, mert a piaci előkészítésre fordított munkaidő bőségesen megtérül a magasabb átvételi árban.

További olvasnivaló az őszibarackról:

metszes gyumolcsei videotanfolyam 01A metszést megtanulni kívánók figyelmébe ajánljuk Bálint gazda 10 kerti gyümölcsfa metszéséről szóló 100 perces videó-tanfolyamát.

Az egyes gyümölcsfákat külön-külön is bemutató tanfolyam célja, hogy a kertészkedők egy életre elsajátíthassák a metszés tudományát. Ezzel pedig szebb és több gyümölcsre tegyenek szert a jövőben.

Az online tanfolyamra (videó és írott útmutató) a WEBUNI oldalán lehet beiratkozni. Részletes információkért kattintson ide, nézze meg a bemutató oldalt >>

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR