Ha a kertész hármat kívánhatna

Ha a kertész hármat kívánhatna

Akinek lehetősége van rá, hogy mindent a kedve szerint alakítson a kertjében, talán hasznosnak találja majd az alábbi gondolatokat.


Igen régen figyelem és alighanem jól megismertem a kertészkedő emberek természetét, szokásait, módszereit. Tudom, hogy a családi kertek művelése nem tartozik a tinédzser korosztály kedvenc hobbijai közé, de a nagy szenvedélyek csendesedésével a figyelmük egyre inkább a természet és a termelés felé fordul.

Azt is tudom, hogy – bár a körülmények változnak – de a családi munkamegosztás megmarad: a teljes munkaképességű férfiak végzik a kertben a nagyobb fizikai megterhelést követelő munkákat (ásás, kapálás, szállítás, metszés, permetezés), de az asszonynép feladata marad az öntözés, a palántázás, a sarabolás, a termés betakarítása és feldolgozása. Már a 8-10 éves gyerekeket is rá lehet szoktatni arra, hogy segítsenek a munkák idejében való és szakszerű elvégzésében.

A kertészeti tudományok törekszenek arra, hogy a munkához használt eszközök korszerűek legyenek és azokat minél kisebb erőfeszítéssel lehessen elvégezni. Ehhez kívánok az alábbiakban néhány módszert ajánlani abból a célból, hogy az önellátó, családi kertészkedés a szabadidő kellemes, komótos elfoglaltság legyen.

kertesz 3 kivansag 06

Ha módja van rá, akkor gondosan válassza meg a családi ház és kert helyét. Optimális a déli vagy keleti fekvésű, enyhe lejtésű (1-2%), téglalap alakú telek, amely közúton megközelíthető és közművekkel (villany, vízvezeték, csatorna) van ellátva, mert ezeknek a későbbi megvalósítása sokféle gondot, bosszúságot és költségtöbbletet jelenthet.

Jó minőségű eszközöket és gépeket szerezzen be. Ezek, sajnos nálunk – a hazai gyártás hiányában – meglehetősen drágák, de jó, fáradságkímélő, gyors munkát csak jó munkaeszközökkel lehet végezni.

kertesz 3 kivansag 04

Telepítés előtt végeztessen talajvizsgálatot és ennek eredménye alapján készítse el a fák és bokrok ültetési tervét, jelölje ki az utak, a kerti építmények helyét. Gondosan válassza ki a talaj-és éghajlati viszonyoknak meg felelő virág és zöldségfajták vetőmagját¸ ennek érdekében érdemes a katalógusokat és az árjegyzékeket alaposan áttanulmányozni. Ne felejtse el meghallgatni a szomszédja tapasztalatait se! A növénynemesítők már sok betegségtűrő, szárazságra vagy fagyra kevésbé érzékeny fajtával segítenek a termelők gondjain!

kertesz 3 kivansag 03

Az időjárásunk változóban van, a következmények aligha számíthatók ki, de annyi már is bizonyosnak látszik, hogy öntözés nélkül nem lehet biztonságosan kertészkedni. Gyűjtse az esővizet és lehetőleg már a növények eltelepítése előtt építse ki az automata öntözőrendszerét. Ennek a nagy előnyét már a következő év nyári vakációja idején élvezni fogja!

kertesz 3 kivansag 02

Építsen magaságyat. Ennek a keretét használt deszkából, téglából, vályogból is elkészítheti, a termőtalaját pedig a kertben termett szervesanyagok képezik.

Nyolc négyzetméter magaságy felületen egy négytagú család zöldségszükséglete (a káposztafélék és a burgonya kivételével) megtermelhető, de még egy kevés virágnak, fűszernövénynek és néhány tő szamócának is jut benne hely. A magaságy kezelését idős ember, mozgássérült és világtalan is el tudja látni!

kertesz 3 kivansag 05

A magastörzsű gyümölcsfák felneveléséhez 6-8 év szükséges, és igen sok helyet foglalnak el, a metszésük, a növényvédelmük, de főként a gyümölcs roncsolásmentes betakarítása sok munkát és fáradságot okoz. Telepítsen tehát gyümölcssövényt, vagy még inkább karcsú orsó fákat, amelyek igen kis helyet igényelnek (akár egy virágágyba is kiültethetők), 2-3 év alatt termőre fordulnak és valamennyi munkájukat a földön állva, komótosan és sikeresen lehet elvégezni.

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR