A metszés szükséges mértékét a legnehezebb eldönteni

A metszés szükséges mértékét a legnehezebb eldönteni

A gyümölcskertészeknek valamennyi munka közül a legtöbb gondot a metszés okozza. A metszéshez szakértelem, gyakorlat szükséges, azonban az alapszabályok ismeretével ezek gyorsan elsajátíthatók.

A legtöbben félve nyúlnak a metszőollóhoz, mégis sok esetben szinte kopaszra nyírják a gyümölcsfákat és a szakember szeme nagyon sok hibát kénytelen felfedezni a gyümölcsöskertek fáinak laikus megmetszése után.

metszes altalanos szabalyok 03

Ez nem is csoda, hiszen a metszésre nehéz lenne általános érvényű sémát adni. A leírások sokszor félrevezetők, és még a rajzok sem igazítják el az érdeklődőt kellő mértékben. Ahhoz, hogy gyümölcsfáinkat okszerűen megmetsszük, az egyetlen lehetőség, ha a metszés alapelveit és azokat az élettani összefüggéseket megismerjük, amelyek a metszést szükségessé teszik. A többit meghozza a tapasztalás! 

Mielőtt fáink metszéséhez hozzáfognánk, ismerkedjünk meg tehát néhány általános érvényű szabállyal.

Sohasem szabad a metszést túlzásba vinni!

A nagyon megmetszett fa – bármilyen korú legyen is – számos új hajtás fejlesztésével reagál a sérülésekre. Ennek következtében a túlmetszett fa koronája elsűrűsödik, benne sok vízhajtás képződik. Azt pedig jól tudjuk, hogy a sűrű korona ápolása igen sok nehézséggel jár: a korona belsejét nem éri a napfény és nem jut el oda a növényvédő szer sem, aminek következtében a gyümölcsök hiányosan érnek be, a kórokozók pedig tömegesen elszaporodhatnak.

A túlságosan megmetszett fában megbomlik a biológiai egyensúly. Ahelyett, hogy a vegetatív növekedéssel arányosan fejlődnének a termőrügyek, zömmel csak a levágott részek pótlására szolgáló hajtások fejlesztésére fordítja a fa a rendelkezésére álló tápanyagokat. Az ilyen fának nem jut ereje a termőrügyek kifejlesztésére; mindennek az a következménye, hogy a fa erőteljesen fejlődik, de nem örvendezteti meg gazdáját gyümölccsel.

Amikor a metszőollót kezünkbe vesszük, mindig gondoljunk arra, hogy az a hajtás, amit levágtunk, már nem növeszthető vissza a fára. A metszés tehát egyszeri és megismételhetetlen művelet. Amit a metszéssel elrontunk, azt csak 2-3 évi következetes és jól átgondolt nevelési munkával hozhatjuk helyre.

metszes altalanos szabalyok 02
A metszés mértéke

A metszés mértéke

Az előbbiekből következik, hogy a metszés különböző mértékére a gyümölcsfák különbözően reagálnak. Ha egy vesszőt gyengén metszünk meg, vagyis csak a felső harmadát távolítjuk el, akkor erre a fa gyenge növekedéssel válaszol. Ha viszont a vesszőt erősen megmetsszük (kétharmadát eltávolítjuk), akkor ennek a hatására számos, erős vessző fejlődik. Ez a törvényszerűség módot ad arra, hogy az előző évi hibás metszéseket korrigáljuk.

Ha azt tapasztaljuk, hogy a nyár folyamán a megmetszett vesszőn túlságosan erős hajtások fejlődtek, akkor az előző évi metszésünk túlzott volt. Most tehát gyengébben kell metszeni. Ha viszont azt tapasztaljuk, hogy metszésünk hatására nem fejlesztett a fa eléggé erőteljes hajtásokat, akkor gyenge volt a metszés, tehát erélyesebb beavatkozásra van szükség.

felco shop hu 01A legendás piros nyelű profi metszőollók a FELCO svájci gyárából származnak. A profi metszőollókat tervező cég más eszközöket, fűrészeket, kétkezes kerti ágvágó ollókat és drótvágókat is készít.

Közös tulajdonságuk az extrém hosszú élettartam és az emberi kézhez tervezett működés. Amellett, hogy a lehető legkevésbé sértik a növényeket, öröm is ilyen szerszámmal dolgozni.

Magyarországon a Hobbikert.hu munkatársai a Felco-Shop.hu boltban teszik elérhetővé a FELCO teljes kínálatát, a gyártó által támogatott árszinten, házhoz szállítással. Nézzen körül >>

metszes gyumolcsei videotanfolyam 01A metszést megtanulni kívánók figyelmébe ajánljuk Bálint gazda 10 kerti gyümölcsfa metszéséről szóló 100 perces videó-tanfolyamát.

Az egyes gyümölcsfákat külön-külön is bemutató tanfolyam célja, hogy a kertészkedők egy életre elsajátíthassák a metszés tudományát. Ezzel pedig szebb és több gyümölcsre tegyenek szert a jövőben.

Az online tanfolyamra (videó és írott útmutató) a WEBUNI oldalán lehet beiratkozni. Részletes információkért kattintson ide, nézze meg a bemutató oldalt >>

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR