Drága sáfrány helyett krókusz és szeklice

Drága sáfrány helyett krókusz és szeklice

A hazai krókusz szépségével, a szeklice pedig zamatával veszi fel a számunkra szinte elérhetetlenül drága sáfránnyal.

A tavasz egyik első hírnöke a krókusz kék, lila, sárga, fehér virága. Nagyon kedves és csekély igényű növényke, ezért szinte minden kertben megtalálható.

safrany krokusz szeklice 01
Crocus vernus

De van vele kapcsolatban egy elterjedt tévedés: a nálunk nyíló krókusz (Crocus vernus)  nem azonos, csak közeli rokon a történelmi fűszernövénnyel, a sáfránnyal (Crocus sativus). E növény kék virágának a bibeszálát Mezopotámiában már 5000 évvel ezelőtt ismerték; a császárok, a főurak, a gazdagok fűszere volt. A római császárok ruházatát sáfrány-oldatban mosták, ebben fürödtek, de állítólag gyógyszerként is használták a pestis ellen. A sáfrányos oldatnak jellegzetesen fűszeres illata és enyhén keserű, speciális zamata van.

safrany krokusz szeklice 02

safrany krokusz szeklice 03
Crocus sativus

Jelenleg a legnagyobb sáfránytermelő ország Irán, de nagyban termelik Afganisztánban, Kasmírban, Franciaország déli részén és Olaszországban is.

safrany krokusz szeklice 04
Carthamus tinctorius

A valódi sáfrány nálunk nem termelhető, de gyakran pótolják a nálunk is honos sáfrányos szeklice (Carthamus tinctorius)  virágzatából kitépett szirmokkal, amelyeknek némileg hasonló, de sokkal gyengébb zamatuk van, viszont kiváló festékanyagai vannak, amelyekkel a vajat, a sajtot, a tésztaféléket lehet igen látványos sárgás színűvé tenni, sőt valamikor még a fehér borok színének javítására is alkalmazták. Ez a növény könnyedén termeszthető, 100-130 cm magas, szép, sárga virágokat nyit; érdemes a magját a kertekben is ültetni, mert tartós dísze az otthonnak, sőt még a virágkötészetben is sikeresen használható.

További olvasnivaló a témában:

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR