Most virágzik a fűszersáfrány őse

Most virágzik a fűszersáfrány őse

A rendkívül drága fűszert adó sáfrány őse gyönyörű dísznövényként virágzott ki novemberben.


A Crocus cartwrightianus tudományos nevű sáfrány a nősziromfélék családjába tartozik. Hazája Görögország és Kréta szigete. Ebből a fajból háziasították termesztésre a fűszersáfrányt a Crocus sativus-t, melynek bibéi erősebb ízűek.

A Cartwright sáfrány évelő, hagymagumós növény, 5-10 cm magasra nő. Nyáron alszik, majd szeptember-novemberben először csak a virágai jelennek meg, egy tövön 1-5 virág. Szirmai lilás árnyalatú fehér színűek, bibéi élénk narancspirosak.

Sáfrány

A leszedett, megszárított bibék adják az ételt színező, ízesítő fűszert, amely nagyon drága, mert 1 kg-nyi fűszerhez 1 millió bibét kell összeszedni.

A virág borús időben és alkonyatkor nem csukódik be. (Az enyéim azért próbálkoznak.) Napos, félárnyékos helyre való. Levelei virágzás után jelennek meg, nagyon keskenyek, hamvas élénkzöld színűek. Tél végén, tavasszal visszahúzódik.

Sáfrány

Bármilyen jó vízáteresztő, tápdús talajon megél, de legjobban a lúgos kémhatású, meszes talajt kedveli. Fagytűrő -17 °C-fokig. Nitrogénből keveset igényel.

Magától is szaporodik kis hagymagumóival. A szétültetést április-májusban ajánlatos elvégezni. Betegsége, kártevője nincs, néha azonban az egér megrágja.

Van tiszta fehér virágú változata a Crocus cartwrightianus 'Albus'. A krokusz név a görög 'krokos' szóból ered, amelynek jelentése: sáfrány.

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR