Ha tavasszal palántázni szeretne, most kell döntést hoznia arról, hogy maga neveli-e fel a csöppnyi növényeket.
Jó minőségű zöldség- és virágpalántát nevelni nem egyszerű feladat! Mindennapos gondozást, napi öntözést igényel és – főképen, napos, állandóan 22-24 °C-fokos hely szükséges hozzá! Erre manapság csak a legelszántabb kertészkedők vállalkoznak. A palánta viszont kifejezetten bizalmi árucikk, ezért csak megbízható kertészetből ajánlatos vásárolni és ez gyakran nehézségbe ütközik.
Milyen a jó palánta?
Hazánkban már számos zöldség- és virág-palántanevelésre szakosodott kertészet működik, ahol lehet príma palántákat vásárolni. Ezek jellemző tulajdonságai: a földlabdát a fehér gyökerek behálózzák, a főszára rövid, erős, tömzsi, két sziklevéllel és 3-4 élénkzöld lomblevéllel, esetleg virágbimbókkal rendelkezik. Ezek a palánták az átültetés megpróbáltatását jól elviselik, a károkat okozóknak jobban ellenállnak, azonnal fejlődni kezdenek és korán hoznak elfogyasztható termést. Bízom abban, hogy rövid időn belül megszerveződik a szakszerű palántapiac is!