A fejes saláta a magaságy egyik első növénye

A fejes saláta a magaságy egyik első növénye

Egyike a legrégebben termelt és fogyasztott zöldségeknek, és egyben a magaságy első szakaszának is a legfontosabb terménye.


A fejes saláta (Lactuca sativa L. convar. capitata) magját január közepén vetjük el, és a palántákat szobában, konyhában, az ablakban neveljük fel. Ajánlatos a palántákat egyszer áttűzdelni, majd kissé edzeni, hogy a magaságyba ellenálló, egészséges, életerős palántákat ültethessünk ki.

A fejes saláta jól bírja az alacsony hőmérsékletet is; az edzett palánták mínusz 5 °C-os fagyot is elviselnek. Ezért már március 20. táján kiültethetők 25 x 25 cm távolságra. Fontos, hogy a palántákat ne ültessük mélyre, mert akkor nehezen indulnak fejlődésnek, nem fejesednek be.

Aránylag kis gyökerezete és igen bőséges lombja miatt a fejes saláta gyakori öntözést igényel még a kora tavaszi időszakban is.

Fajtái közül a Május királya és a Soroksári hajtató ajánlható. A fejeket ne hagyjuk túlságosan nagyra nőni, mert a levelei kemények és ízetlenek lesznek; legkellemesebbek a 15-20 dkg tömegű salátafejek. Egy négyzetméter területről 15-18 fejet takaríthatunk be.

Magaságy a hobbikert.hu-n >>

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR