A paradicsom palántázása

A paradicsom palántázása

Ha valaki megkérdezi, akkor sosem rejtem véka alá azt a véleményemet, hogy a veteményes kertek legfontosabb és leghasznosabb terményének a paradicsomot tartom.

paradicsom

Amint az időjárás lehetővé teszi, hogy elkezdjük a paradicsom palántázását, ezért ma erről szeretnék beszélni. Mindenek előtt: milyen a jó, kiültetésre alkalmas palánta?

Fejlett és egészséges! Ne legyen megnyúlt, legyen a szára vastag, erős, a levelei sötétzöldek, a gyökere elágazó, terebélyes. Kertbe lehetőleg tápkockás palántát ültessen, mert ez könnyebben elviselő a helyváltoztatás súlyos stresszhatását.

Ültetés előtt a palántákat néhány napig célszerű edzeni, vagyis hozzá szoktatni a szabad levegő változó körülményeihez. A palántákat ültesse kissé mélyebbre, mert a föld alatti szárrész is gyökereket fejleszt, amelyek növelik a tő tápanyagfelvételét. A kiültetett palántákat alaposan be kell öntözni.

Fagyveszély esetén a palántákat be kell takarni egy felfordított cseréppel vagy újságpapírból sodort süveggel, illetve a föld felkupacolásával.

Sok kertészkedő panaszolja, hogy a palánták szárán sötétbarna foltok jelennek meg, ezek átterjednek a levelekre és a gyümölcsöt is élvezhetetlenné teszik. Ezt meg lehet előzni oly módon, hogy kiültetés után azonnal megpermetezzük a palántákat bordói lével vagy más, réztartalmú szerrel és a kezelést két hetenként megismételjük a bogyók színeződéséig.

A növekvő paradicsom tövek sok tápanyagot fogyasztanak, meghálálják a lombtrágyzást. Legyen az őszi fagyokig folyamatosan érő, friss paradicsom az asztalukon!

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR