Izgalmas téli gyümölcs az avokádó

Izgalmas téli gyümölcs az avokádó

Ahogy ritkulnak az őszi szezon gyümölcsei, egyre értékesebbé válik a se nem édes, se nem sós avokádó, amelynek a magjából még szép szobanövény is nevelhető.


A téli hónapokban a hazai friss gyümölcs ellátás jószerivel az almára, a körtére, a dióra és a mandulára korlátozódik. A kereskedelem azonban sokféle, a déli tájakról származó gyümölcsöt kínál a fogyasztóknak; ezek közé tartozik az avokádó is.

avokado teli gyumolcs 01

Közép- és Dél Amerikából származik ez a 10-15 méter magas fán érő, körte alakú, zöldhéjú, igen sok értékes tápanyagot tartalmazó gyümölcs. A félig érett gyümölcs keserű, de néhány napig (lehetőleg almák között – tárolva beérik; akkor teljesen fogyasztásra érett, ha ujjunkkal megnyomva puhának érezzük. Felvágva halványzöld, krémszerű gyümölcshúst találunk benne, amely gyorsan megbarnul. Ennek elkerülése végett felvágás után azonnal csepegtessünk rá citromlevet!

avokado teli gyumolcs 02

A gyümölcshús gazdag telítetlen zsírsavakban és a télen nagyon fontos E-vitaminban. Pikáns íze némileg a manduláéhoz hasonlít. Frissen fogyasztva kedvelt reggeli csemege, de sokféleképpen – és főleg gyorsan – elkészíthető saláták, előételek, könnyű vacsorafogások készítésére alkalmas. A friss gyümölcshúst a száraz bőr kezelésére használják.

A gyümölcsben levő nagy magját földdel megtöltött cserépbe lehet elvetni. Szép, nagy, fényes leveleket fejlesztő bokorrá vagy kis fává nevelhető, de hazai körülmények között gyümölcsöt ne várjanak tőle. Bővebben a neveléséről itt olvashatnak.

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR