Ahogy ritkulnak az őszi szezon gyümölcsei, egyre értékesebbé válik a se nem édes, se nem sós avokádó, amelynek a magjából még szép szobanövény is nevelhető.
A téli hónapokban a hazai friss gyümölcs ellátás jószerivel az almára, a körtére, a dióra és a mandulára korlátozódik. A kereskedelem azonban sokféle, a déli tájakról származó gyümölcsöt kínál a fogyasztóknak; ezek közé tartozik az avokádó is.
Közép- és Dél Amerikából származik ez a 10-15 méter magas fán érő, körte alakú, zöldhéjú, igen sok értékes tápanyagot tartalmazó gyümölcs. A félig érett gyümölcs keserű, de néhány napig (lehetőleg almák között – tárolva beérik; akkor teljesen fogyasztásra érett, ha ujjunkkal megnyomva puhának érezzük. Felvágva halványzöld, krémszerű gyümölcshúst találunk benne, amely gyorsan megbarnul. Ennek elkerülése végett felvágás után azonnal csepegtessünk rá citromlevet!
A gyümölcshús gazdag telítetlen zsírsavakban és a télen nagyon fontos E-vitaminban. Pikáns íze némileg a manduláéhoz hasonlít. Frissen fogyasztva kedvelt reggeli csemege, de sokféleképpen – és főleg gyorsan – elkészíthető saláták, előételek, könnyű vacsorafogások készítésére alkalmas. A friss gyümölcshúst a száraz bőr kezelésére használják.
A gyümölcsben levő nagy magját földdel megtöltött cserépbe lehet elvetni. Szép, nagy, fényes leveleket fejlesztő bokorrá vagy kis fává nevelhető, de hazai körülmények között gyümölcsöt ne várjanak tőle. Bővebben a neveléséről itt olvashatnak.