Mikulásvirág, karácsonyi kaktusz, újévi ciklámen

Mikulásvirág, karácsonyi kaktusz, újévi ciklámen

E három szobanövény annyira kedves és gyakori, hogy minden évvégén előkerülnek. Hogyan bánjunk velük?

Három, télen pompázó, cserepes szobanövény. Jóllehet a Föld különböző tájairól származnak és a megjelenésük, habitusuk is igen különböző, a gondozásukban mégis sok hasonlóságot tapasztalunk. Aki ezeket rendszeresen betartja, az bízhat abban, hogy sokáig gyönyörködhet az ajándékba kapott, vagy vásárolt virágok szépségében.

Mikulásvirág – szeret hetente zuhanyozni

Amikor ezeket olvassák, akkor már sok lakásban díszeleg egy-egy mikulásvirág (Euphorbia pulcherrima), amelynek egyedi érdekessége az, hogy nem a valóságos virágai, hanem a hajtás végén fejlődő, apró, sárgás virágok alatt kifejlesztett élénkpiros, rózsaszín, sárga vagy fehér, jókora nagyságú, ú.n. fellevelek a díszítő értékűek.

mikulasvirag06

A növény Mexikóból származik, ahol 3-4 méter magas bokorrá nő és a tájnak éppen olyan jellegzetessége, mint nálunk a virágzó akácfa!

A lakásban világos helyre kell állítani és – minthogy igen vízigényes – naponta kell öntözni. Meghálálja a hetenkinti tápoldatos öntözést és a langyos vízzel történő óvatos zuhanyozást is. A hajtások alsó részén a levelei olykor sárgulnak; ezeket le kell a tőről választani! Kedvező körülmények között 5-6 hétig díszíti a környezetét.

Karácsonyi kaktusz – utálja a költözést

Sok lakásban nevelnek a virágkedvelők karácsonyi kaktuszt (Schlumbergera truncata), amely szakszerű - de könnyen elsajátítható – körülmények között valóban karácsonyra nyitja ki piros, vagy ritkábban fehér virágözönét.

karacsonyi kaktusz01

Különleges tulajdonsága, hogy nem viseli el a cserép helyének megváltoztatását, de még az elmozdítását sem! Erre a behatásra a virágbimbók ledobásával válaszol.

Jól elviseli viszont a fűtött szoba hőmérsékletét, főként akkor, ha a légtér hőmérséklete állandóan 20-22 Celsius fok körül stabilizálódik. Télen kevés vizet fogyaszt, ezért csak akkor kell öntözni, ha tapintásra a földje tetejét száraznak, morzsalékonynak érezzük.

Ciklámen – a fényt igen, de a napot nem kedveli

A szobai ciklámen (Cyclamen persicum) indokoltan és már évtizedek óta a legkedveltebb téli, virágos növények közé tartozik. Pillangóra emlékeztető virágai pirosak, halvány rózsaszínűek, fehérek, cirmosak lehetnek. Vízigényes növény, ezért naponta, de mérsékelt vízmennyiséggel kell öntözni. A világos, de közvetlen napsütésben nem részesülő helyet kedveli, sötétben a szép, márványozott levelei gyorsan megsárgulnak és a levélnyelük megnyúlik, az egész növény elveszti frissességét.

ciklamen01

Nálunk is élnek szabadföldi ciklámenek, a Nyugat-Dunántúl erdeiben ősszel nyíló, borostytánlevelű erdei és a tavasszal virító kereklevelű ciklámen. Mindkettő védett növény, virágjaik gyűjtése tilos!

Hogyan szaporítsuk őket?

Mindhárom szobanövény házilag is szaporítható. A mikulásvirágot elvirágzás után hűvös helyen, alig öntözve kell pihentetni, a tavaszi fagyok elmúltával visszametszeni, bokrok árnyékába elültetni, majd szeptemberben ismét cserépbe ültetve szobában, árnyékos helyen tartani, ahol őszre kifejlődnek a díszítő fellevelei.

A karácsonyi kaktusz érett hajtásai levágva és laza, tőzeges talajjal megtöltött cserépbe ültetve könnyen meggyökeresednek és a következő évben már gazdagon virágozhatnak.

Kevés sikerrel bíztat a ciklámen ismételt virágoztatása. Az elvirágzott növényt kiemeljük a cserépből és a korong alakú gumóját eltesszük száraz, hűvös helyre. Majd a nyár végén közömbös (6,5-7,0 pH), érett komposztból, friss kerti földből és némi szerves trágyából álló földkeverékbe ültetve nevelhetjük virágos növénnyé.

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR