Meglepetésvirág ajándékba!

Meglepetésvirág ajándékba!

Velem együtt sok embertársam ébred reggel azzal az ijesztő aggodalommal, hogy valamelyik szerettének elfeledett ajándékot vásárolni. Mi jöhetne ilyenkor számításba?Egy üveg parfüm vagy egyéb testápoló? Ez jó volna, de bizonytalan, hogy a megajándékozandó személy ízlésének megfelel-e? Csokoládé, bonbon? Ez se rossz, hacsak az illető éppen nem fogyókúrázik vagy nem magas a koleszterinszintje! Szóba jöhet még egy falinaptár, könyv, nyakkendő, sál, stb. - de mindez azzal a kockázattal jár, hogy nem szerez a "célszemélynek" valódi meglepetést és örömet.

Mi az, amit mindig és mindenki örömmel fogad ajándékként? Hát a virág!

Mikulásvirág

Ajándékozzon tehát szeretteinek virágot, még pedig lehetőleg cserepes növényt, amely hosszú heteken, hónapokon át díszíti, vidámítja a megajándékozott otthonát, környezetét és emlékezteti az ajándékozóra.

Karácsonyra

Néhány tipp a könnyen hozzáférhető cserepes virágok közül!

Praktikussági és takarékossági okokból is igen divatosak manapság a mini méretű cserepesek: ciklámen, karácsonyi kaktusz, korallvirág.

Ciklámen

Ezek - gondos kezelés, ápolás mellett - éppen olyan sokáig élnek és akár nagyméretű növényekké is nevelhetők, mint a méretes cserépben nevelt növénytársaik.

Olcsó, de élénkszínű kék és sárga virágaikkal nagyon kedves növények a kankalinok, amelyeknek az a nagy előnyük, hogy tavasszal kiültethetőek a kertbe, ahol sok éven át, minden tavasszal újra virágba borulnak, sőt szaporodnak is.

Egyike a leghálásabb és legmutatósabb cserepes virágokunk a mikulásvirág, amelynek most már nem csupán piros fellevelű fajtái terjedtek el, hanem a fehér és cirmos "virágúak" is. Egyenletes hőmérsékletű, világos helyen érzi magát jól.

A levelek lehullásától és az atkák támadásától is meg lehet őket védeni oly módon, hogy a növényeket két-három naponként tiszta, langyos vízzel megpermetezzük. Elvirágzásuk után a cserepet hűvösebb helyre állítjuk, tavasszal a hajtásait visszametsszük és a cserepet félárnyékos helyre (például bokor tövébe) a szabadba állítjuk, ahol új hajtásokat fejleszt.

Szeptemberben a növényt ismét a lakásba hozzuk, bőségesen tápláljuk és öntözzük, napi 12-14 órán át letakarva tartjuk (a mikulásvirág ún. rövidnappalos növény!) és ezzel arra ösztönözzük, hogy ismét pompázzék.

Elegáns virágajándék az azálea. A havasszépék népes családjába tartozó növényt szinte ellepik a szebbnél szebb színű virágaik, amelyek meglehetősen tartósak is minthogy a bimbók folyamatosan nyílnak ki. Nem szereti a túlfűtött és száraz levegőjű helyet, amire rendszerint a levelei sárgulásával és a hajtások felkopaszodásával reagál. Ezért ne hagyjuk a földlabdáját kiszáradni és a lombját is permetezzük langyos, lágy vízzel.

Nagyon fontos, hogy az öntözővíz ne tartalmazzon meszet, amit úgy érhetünk el, hogy a vízvezetéki vizet egy-két napig állni hagyjuk, vagy felforraljuk, mielőtt öntöznénk vele! Oly módon is megnöveljük az azálea virágzási idejét, ha éjszakára a két ablakszárny közé, hűvös és párás környezetbe állítjuk.

A korallvirág is nagyon hálás cserepes növény, amely jól elviseli a fűtött lakószobák száraz levegőjét. Mértékletesen kell öntözni úgy, hogy a leveleit a víz ne érje.

A sokféle cserepes virág közül már csak az afrikai ibolyára hívom fel a figyelmet, mert ez világos, de nem napsütötte helyen évekig, folyamatosan virágzik. Feltétlenül a cserép alá helyezett tálkába öntött, lágy vízzel kell öntözni, mert ha a vízcseppek a szőrös levelek felszínén tartósan megmaradnak, akkor a levélszövetek penészedését, korhadását idézik elő.

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR