Hogyan neveljünk áfonyát a kertben?

Hogyan neveljünk áfonyát a kertben?

Évről-évre találkozunk a világpiacon és a hazai kereskedelemben is új gyümölcsökkel.


Ezek között jócskán vannak olyanok, amelyek gyorsan megkedveltetik magukat a fogyasztókkal, és ezek rohamosan terjednek is. Ilyen például a tüskétlen szeder, a josta, a kivi és az áfonya is.

Most egy sokak által óhajtott gyümölcsről, az áfonyáról szeretnék szólni.

Az áfonyának mintegy 200 faja ismert. Nálunk a magashegyi fenyőerdők őshonos aljnövénye a piros bogyót érlelő, örökzöld (Vaccinium vitis-idaea) és a fekete bogyójú, lombhullató (V. myrtillus) áfonya, amelyeknek a termését gyűjtötték és feldolgozták.

afonya_01

Néhány évtizede világszerte rohamosan terjed a magastörzsű áfonya (V. corymbosum) termesztése, amely iránt számos olvasónk is érdeklődött. Ez a cserje 80-100 cm magasra nő meg, fehér virágait tavasszal nyitja és sötétkék bogyói júliustól szeptemberig, folyamatosan takaríthatók be. Ezekből üdítő ital, dzsem, cukrászipari töltelék készíthető. Kiválóan alkalmas mélyhűtésre. Jelentékeny gyógyhatása is van: vérképző, gyógyítja a légúti betegségeket, enyhíti a köhögést.

A bogyók sok kalciumot, foszfort és vasat, C, B1 és B2 vitamint, 6-7 % gyümölcscukrot és 0,7 % titrálható savat tartalmaznak. Zamatuk igen kellemes, különösen a vadhúsokat ízesítik.

Van az áfonyának egy speciális igénye: csak a savanyú, 4,2 – 5,2 pH értékű talajokon terem meg és szereti a sok napfényt, a hűvös, párás klímát és a tápdús, legalább 3% humuszt tartalmazó talajt. Ilyen viszont nálunk igen kevés található. További nehézség, hogy öntözni csak lágy vízzel szabad! Ha valaki átlagos körülmények között kíván áfonyát termelni, megteheti: töltsön meg egy nagyobbfajta cserepet, vagy műanyag zsákot savanyú tőzeg, érett marhatrágya és akác-fenyőavar keverékével, ebbe ültesse a faiskolából beszerzett csemetét és öntözze, rendszeresen lágy vagy lágyított vízzel. 2-3 évi gondozás után már szüretelheti az áfonya gyümölcsét.

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR