A mogyoró termesztése olcsó és könnyen elsajátítható

A mogyoró termesztése olcsó és könnyen elsajátítható

A mogyoró talán a legolcsóbban termeszthető növény, termése értékes anyagokat tartalmaz, nagyon jóízű, sokféleképpen felhasználható.


Ültetés

Bár egy tövön van hím és nőivarú virág, önmegtermékenyítésre nem képes, ezért több fajtát kell egymás mellé telepíteni. A szél által szállított virágpor megtermékenyítő hatása 25 m-ig jó hatékonyságú. A megfelelő pollenszóródás érdekében az uralkodó szél felőli oldalon, arra merőleges irányban 1 sor porzófajtát majd 1-2 sor főfajtát ajánlatos ültetni.

A tenyészterület leggyakrabban 5,0 x 2,5 m, de sokszor más rendszerben is ültetik, például a törzses kialakításút 7,0 x 4,0 m-re.

Mogyoró

Metszés

Legtöbbször 1 méteres gyökeres bujtvány ültetnek, melynek csúcsát visszametszik a koronaalakítás érdekében.

Az első 3 évben kiválogatnak 4-5 vázágnak valót, melyekkel katlan-koronát nevelnek, mint az őszibaracknál. Minden ág napsütött legyen, mert az árnyékoltak 2-3-szor kevesebbet teremnek, mint a jól megvilágítottak.

A későbbiekben is úgy metszik, hogy a korona közepe napsütött legyen. A karbantartó metszés teljesítménye napi 800 tő.

Legjobb időszak a december-február de július-augusztusban is lehet zöldmetszést végezni az elsűrűsödött töveken a vízhajtások és sarjak kivágásával.

A jól metszett, öntözött, táplált növény hajtásai 15-40 cm hosszúságúak.

A termés az egyéves vesszőkön fejlődik.

Alapszabályok

- erős ágakon hosszú metszést kell végezni

- gyenge ágakat erősen vissza kell metszeni

- a törzses formánál a vázágak közel 90 fokban álljanak a törzsön, mert úgy teherbíróbbak az összenövésnél

- az oldalágak a vázágakon 35-50 fokos szögben álljanak

- a függőlegesen álló vesszőket tőből ki kell vágni, de azokat az oldalelágazásokat is, amelyek közel vannak egy másik alatt, mert alig teremnek az árnyékoltságuk miatt

- a 10-ik év után érdemes fokozatosan fiatalítani, eltávolítva a középső koronarészt, melynek nyomán 4-5 új vázágnak alkalmas rész fejlődik, melyek 2 éves korukban alkalmasak lesznek a régi vázágak leváltására, így szellős, nyitott, új korona alakítható ki

Koronaformák

-  bokor: 3-5 sarj felére vágva, elágaztatva

- törzses bokor: 50 cm-es törzsön 3-5 ágú katlankorona

- középmagas törzsű fa: 80-100 cm-es törzs (törzsét védeni kell a napégéstől festéssel, vagy bekötözéssel

Talajművelés

A mély talajművelés károsíthatja a gyökereket.

Ősszel, a lombhullás után meg kell lazítani a felszínt, hogy a téli csapadékot könnyen befogadhassa.

Az előtörő sarjakat 10-20 cm-es nagyságnál ki kell vágni, a harmadik évtől kezdve már gyomirtó szerrel (Finale) is elpusztíthatók.

Öntözés

Több és szebb (nagyobb méretű) lesz a termés, évi 150-300 mm-nyi öntözés hatására. Az összes évi vízigény: 6-700 mm évente..

Fajták

 

Név

Érési idő

Termés kg/tő

Bél-tartalom %

Átlag-súly g/db

Megjegyzés

héjas

tisztított

Cosford

K.2

IX. e.

3,0

1,5

51

3,5

Igazából nem Cosford

Nagy tarka zelli K.5

IX.v.

1,6

0,7

42

3,5

Erős növekedésű

Római mogyoró K.1

VIII.v.-

IX.e.

2,0

0,9

45

2,9

Erősen sarjad

Bollwilleri csoda

IX.k.

-

-

50

2,2

Bőtermő

Bőtermő nagy

IX.v.-

X.e.

-

-

-

-

Bőtermő, kései virágzás

Fehér Lambert

VIII.v.

-

-

-

-

Jóízű, igényes

Fertile de Coutard

IX.e-k.

-

-

-

-

Kiváló minőség, nagyon igényes Barcelona néven is kapható

Cosford

(az igazi)

IX.v.-

X.e.

-

-

-

-

Ráncosodik, mandulaillatú alig sarjadzik

 

Betakarítás

Két időszakban lehetséges

  1. Friss mogyoró szedés, amikor a mag már teljesen kifejlődött és a kupacs kezd elfonnyadni, általában augusztusban. A friss fogyasztásra szánt magvakat szárítva vagy sózva esetleg csokoládéba mártva készítik el, de cukrászsütemények és kekszek ízesítésére is jó.
  2. A tárolásra szántat szeptember-októberben szedik, amikor a meg kiszáradt és könnyen lehullik. A földre vert gyümölcsöt összegyűjtik, és kiterítve teljesen kiszárítják.

Kártevői

A legnagyobb károkat a mogyoró ormányos lárvája okozza. A bogár táplálkozhat körte és őszibarack fán is, de észrevehető kárt nem okoz. Május-júniusban a zsenge mogyoróba kis lyukat rág, és belerakja tojását. A kikelt kukac azonban csak mogyorót hajlandó enni, kieszi a magbelet, azután a földre veti magát, ahol bebábozódik. A bogár onnan kerül elő a 2. vagy a 3. vagy a 4 év tavaszán.

Megjelenése után ajánlatos kétszer-háromszor védekezni ellene, végéig, különösen eső után, június megakadályozni a tojásrakást.

Úgy lehet könnyen megtalálni a kicsiny barnás színezetű ormányos bogarat, hogy a bokor alá világos színű fóliát terítünk és megütögetjük az ágakat. Az ormányos bogarak közös jellemzője, hogy veszélyt érezve holtnak tettetik magukat és lepotyognak a földre, illetve a fóliára, ahol jól láthatók.

Károsítják még a gubacsatka, a takácsatka, és a levéltetű.

Betegségei

Megtámadja a lisztharmat, a glöosporium, a szürkepenész, a monília, de általában nem okoznak jelentős kárt.

Franciaországban a bakteriozis (Xanthomonas campestris corylina) is számottevő betegségnek számít, de Magyarországon még nem terjedt el. Valószínű azonban, hogy hamarosan megjelenik. A levélen és a zöld gyümölcsön 1-2 mm-es sárgászöld és sötétzöld foltokat okoz. A vesszőkön barna elhalások lesznek a csúcson  és a rügyek körül. Súlyos esetben elhal a vessző. Különösen a Barcelona (Fertile de Coutard) fajta érzékeny rá, kár mert ez a legjobb ízű mogyoró.

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR