Hogyan készíthetek otthon gyümölcslevet?

Hogyan készíthetek otthon gyümölcslevet?

Gyümölcslevet jól beérett vagy túlérett, de friss fogyasztásra már nem alkalmas, puha, édes gyümölcsből (alma, szőlő, meggy, ribiszke, szamóca, málna stb.) lehet készíteni.

A leszüretelt gyümölcsöt megmossák, húsdarálóval vagy burgonyanyomóval összezúzzák; 2-3 órás pihentetés után kipréselik vagy centrifugálják. Az érett gyümölcsökből 40-70%-os lé származik.

A palackokba töltött gyümölcslevet ülepítik, megszűrik, dugóval lezárják, majd csírátlanítás céljából 25-35 percig 92-94 °C-ra hevítik fel.

A lehűlt palackok dugóit parafinnal vagy méhviasszal légmentesen lezárják és kamrában, lehetőleg hűvös helyen tárolják.

További olvasnivaló a témában: