Mivel töltsük meg ősszel a spájzot?

Mivel töltsük meg ősszel a spájzot?

Újabb őszi tárolási ötletek és praktikák következnek, nemcsak a saját konyhakertünk termésére, hanem a most kedvező áron vásárolható termények eltárolására is.

Az ősz - mint a legtöbb évben - az idén is igen mozgalmasnak ígérkezik a kertes családok számára! A gyerekek már elkezdték az új tanévet, a szülők pedig minden szabad idejükben azon fáradoznak, hogy minél több kerti terményt tudjanak betakarítani és tartósítani a téli hónapokra, hogy akkor is változatos és egészséges legyen a család étrendje. „Mi a saját kertünk kiváló terményeit fogyasztjuk télen is" – dicsekszenek a háziasszonyok. De annak is érdemes most vásárolni gyümölcsöt, zöldséget tárolás és tartósítás céljából, aki nem termel, mert most olcsóbban jut friss és jó minőségű nyersanyagokhoz, mint a téli hónapokban.

Befőtt

Meg sem kísérlem tehát elsorolni mindazt a terményt, amellyel érdemes és gazdaságos feltölteni a spájzot, a padlást, a pincét, csak a legfontosabbakra próbálom meg felhívni Olvasóink figyelmét.

Kezdjük tehát a természetes állapotukban tárolható gyümölcsökkel és zöldségfélékkel!

A téli almák szüretelését meg kell kezdeni mihelyt a magok barnára értek a gyümölcsben és egy megemeléssel és csavarással elválnak a fa termőrészéről. Ezek a gyümölcsök hosszabb ideig tárolhatók anélkül, hogy a héjukon a barna foltok megjelennének. Az almát lehetőleg egy sorban kirakva tároljuk, legkedvezőbben 4-5 °C fokon, a helyiséget gyakran szellőztetve és a romló gyümölcsöket eltávolítva.

A körte tárolása igen nagy figyelmet kíván, mert rohamosan érik még a hidegebb tárolóban is. A birsalma kemény húsa is sebesen érik, megbarnul, ezért érdemes minél előbb elfogyasztani, vagy sajtot készíteni belőle. A naspolyát a fán lehet hagyni az első fagyokig, majd leszedve minél hűvösebb helyen tárolni az elfogyasztásáig.

Az étkezési szőlő egészséges fürtjeit fagymentes, hűvös, szellős helyen felaggatva több hónapig is eltarthatjuk. Arra kell ügyelni, hogy a fürtök ne érjenek össze!

A burgonyát, a gyökérzöldségeket, a téli retket, a zellert, a karalábét és a tormát legjobban a pincében lehet eltartani. A burgonya gumói meleg helyen gyorsan csírázni kezdenek; ezeket időnként le kell tördelni. A fagyokig akár erkélyen, zsákban is hetekig tárolhatóak az egészséges gumók, de ha megfagynak, akkor kellemetlen, édeskés ízűekké válnak.

A vöröshagymát vékony rétegben kiterítve hűvös, szellős helyen kell tárolni. A padláson tárolt, megfagyott hagyma kiengedés után gyorsan megrothad!

A fokhagyma fürtbe kötve, a kamra falára akasztva egy évig is eltartható!

A jól beérett sütőtök számára jó hely a garázs, vagy a raktár.

A fűszernövények virágos hajtásait csokorba kötve, szellős helyen megszárítjuk, majd a leveleket lemorzsoljuk és jól zárható üveg, vagy műanyag edényben tároljuk felhasználásukig.

Az aszalás a gyümölcsök és zöldségfélék tartósításának legősibb és legtermészetesebb módszere. A kereskedelemben kapható elektromos aszalókban gyorsan és tökéletesen lehet aszalni szilvát, almát, körtét, birsalmát, fűszernövényeket, hagymát.

Szeptemberben érett a Besztercei szilva, amelyből kiváló lekvárt lehet készíteni a konyhai tűzhelyen is

A magyar háziasszonyok hagyományosan kitűnő lekvárt, dzsemet, befőttet készítenek a kertben termett gyümölcsökből.

És végül egy fontos, téli étek: a savanyúkáposzta, amelyet a kemény fejű, jól beérett fejes káposztából házilag is lehet erjeszteni. Egy kiló megreszelt káposzta savanyításához 20-30 gramm konyhasó és a „szigorúan titkos" receptek szerint birsalma szeletek, tormakorongok, köménymag, fekete bors, tárkony, babér és piros, csöves paprika is feltétlenül szükséges!

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR