Kevés vagy sok termett idén a kertben?

Kevés vagy sok termett idén a kertben?

Ha kevés termett a zöldségekből és gyümölcsökből, vannak praktikák a növelésre. Ha pedig sok, akkor ügyesen használjuk fel.

Mármint a hazai gyümölcs- és zöldségfogyasztás az EU országok adataival összehasonlítva. Ezeknek a terményeknek a vásárlására is viszonylag keveset költünk: nálunk kevesebbet csak Csehország és Szlovákia, míg a legtöbb költséget Írország, Nagy-Britannia és (különös módon) Ciprus és Málta fordítja erre a célra. Ez elég nagy hiba, mert a kevés fizikai munkát végző, kevés mozgást folytató embereknek, a gyerekeknek, az öregeknek és a betegeknek volna a legnagyobb szükségük arra, hogy több, élettanilag fontos vitamint és egyéb biológiai szempontból értékes élelmiszereket fogyasszanak.

A házikertekben termelt zöldség- és gyümölcstermelés ma még nem mondható egyenletesnek: egyes években gazdag termést takarítunk be, de előfordul, hogy ezeket is a piacokról, vagy a hipermarketekben kell megvásárolnunk.

keves vagy sok termett 02

2017-ben valamiből kevés termett, másból pedig sok

Az idén a tavaszi fagyok és a gyakori jégesők csökkentették jelentékenyen a terméskilátásainkat: az almatermésünk csekélynek mutatkozik, de a cseresznyéből és a meggyből közepes, a sárgabarackból pedig jó termést takaríthattunk be. Ezen a hiányosságon segíteni tudunk a helyi természeti körülményeknek megfelelő fajták gondos megválasztásával és fejlettebb agrotechnikával, például a gyümölcsfák növényvédelmi permetező-oldatába tápanyagokat tartalmazó műtrágyák bekeverésével. Az utóbbi években szerzett tapasztalatok alapján egyértelműen megállapíthatjuk, hogy biztonságos zöldség- és gyümölcstermesztést a családi kertekben is csak rendszeres öntözéssel lehet folytatni!

keves vagy sok termett 03

Hogyan lehet többet termelni?

Ajánlatos nagyobb figyelmet fordítani a szakaszos vetési módszer alkalmazására, a most esedékes másodvetésre, amely például a zöldbabnál, az uborkánál, a cukkíninél, a csemegekukoricánál, a céklánál bíztató. Jelentősen fokozza a kiskertek terméshozamát a magaságyak zöldségtermése, amely megrövidíti az egyes kultúrák tenyészidejét és a területegységre vonatkoztatott termés mennyiségét, valamint minőségét is. A gyümölcstermelés fejlődését főként a kis termőhelyet igénylő sövény- és karcsú orsó fáktól várhatjuk, amelyek kevés helyet foglalnak el, gyorsan termőre fordulnak és valamennyi kezelésüket (metszés, permetezés, betakarítás) a földön állva, biztonságosan végezhetjük el.

keves vagy sok termett 04

Ha bőség van, akkor használjuk ügyesen!

Jó terméssel kecsegtető évben ajánlatos a család étrendjébe iktatni a gyümölcslevesek fogyasztását, valamint a gyümölcslevek házi készítését. Helyet célszerű készíteni az alma, a körte, a birs, a csemegeszőlő őszi-téli tárolására.

Semmiképpen ne feledkezzenek meg a fűszernövények betakarításáról és szárításáról, mert a jól tartósított metélőhagyma, a petrezselyem zöldje, a tárkony, a lestyán, a bazsalikom stb. ízletesebbé teszi a háziasszonyok főztjeit. Régebben általános szokás volt burgonyát, sárgarépát, petrezselyem gyökeret, retket, tormát télire tárolni de ezt – főként a városokban – a kereskedelem fejlődése szükségtelenné tette.

A konyhaművészet egy ismét felvirágzó ágazata a saját ellátást meghaladó mennyiségű gyümölcs tartósítása; a kompót, a befőtt gyümölcsök, a szilvalekvár főzése, az uborka, a káposzta savanyítása, a gyümölcsök aszalása a téli hónapok étrendjébe is visszahozza a nyár ízeit, zamatait és a vakáció kellemes emlékeit.

keves vagy sok termett 05

Bő termésből ajándékozzunk másnak is!

Ha pedig a kert ennél is több terménnyel jutalmazza gazdája szorgalmát, akkor tessék ajándékozni a rokonoknak, ismerőseknek, a szomszédoknak, mert a saját termésnek nem az értéke, hanem a szándéka szerez örömet. És – tapasztalatom szerint – örömmel fogadnak egy kosár gyümölcsöt az óvodák, az iskolák és a szociális otthonok is!

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR