Germersdorfi cseresznyefám szépen virágzik, de alig terem

Germersdorfi cseresznyefám szépen virágzik, de alig terem

Mi ennek az oka?

A nálunk termesztett cseresznyefajták közül egyike a legrangosabbaknak: a Germersdorfi óriás. Erős növekedésű fája jellegzetes, kúp alakú koronát nevel. Kellemes ízű, kárminpiros gyümölcse június elején érik, magvaváló, kemény, roppanó húsú, bőlevű. Hibája, hogy a virágai önmeddőek, azaz csak idegen virágporral termékenyülnek meg. Azt is megfigyelték, hogy egyes termőhelyeken és évjáratokban rendszeresen és bőven terem, máshol viszont csak közepesen vagy gyengén.

A virágok megtermékenyítésére a régi cseresznyefajták közül a Solymári gömbölyű, az új fajták közül a Van  a legalkalmasabb. A gyümölcsök képződését elősegíthetjük oly módon, hogy a teljes virágzásban levő fát megpermetezzük Nevirol oldattal, amely „mesterségesen termékenyíti meg” a virágok magházát. A szer méreganyagot nem tartalmaz, környezetbarát.

További olvasnivaló a cseresznyéről:

***

A Hobbikert Magazin szerkesztősége a metszés tanulásához Bálint gazda videós metszés-tanfolyamát ajánlja. A 10 házikerti gyümölcsfa metszését bemutató, összesen 100 perc oktató videót tartalmazó tanfolyamra a WEBUNI oldalán lehet beiratkozni.

A metszés eszközeinek beszerzéséhez (metszőolló, ágvágó, fűrész, kertészkés) az 1Kert.hu webshop termékeit ajánljuk. Ezt a Hobbikert.hu szerkesztősége hozta létre Felco Shop néven, a munkatársaink a kínálat minden darabját ismerik. Itt kaphatók a profi kertészek által használt tartós és jó minőségű szerszámok (FELCO, ARS, KUNDE, SILKY).

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR