Cseresznyelégy ellen színcsapda

Cseresznyelégy ellen színcsapda

A sárga ragacslapok nemcsak a cseresznyelégy előrejelzésére, hanem a gyérítésére is alkalmasak. Működnek lakásban, kiskertben, gyümölcsösben, családi fóliasátorban.


Az integrált- és ökológiai növénytermesztés alapeleme az okszerű növényvédelem. A kártevők elleni védekezések csak azok rajzásának pontos nyomonkövetése alapján végezhetők el környezetbarát és gazdaságos módon. Ebben kínálnak segítséget a ragadós lapok.

Cseresznyelégy színcsapda

A lapok alkalmazása azon a régi megfigyelésen alapszik, hogy a kártevő rovarok egy részét bizonyos színek aktívan vonzzák. Így a levéltetvek, liszteskék, gyászszúnyogok, levélaknázó legyek, fénybogarak, barkók és a cseresznyelégy a sárga, a nyugati virágtripsz a kék, a gyümölcsdarazsak pedig a fehér színre reagálnak pozitívan.

Cseresznyelégy színcsapda

Így a nem száradó ragasztóval egyenletesen bevont színes műanyag lapok segítségével megállapíthatjuk, mikor és milyen kártevők települnek be növénykultúráinkba, nyomon követhetjük rajzásukat, ellenőrizhetjük a védekezések hatékonyságát, sőt ha nagyobb sűrűségben használjuk a ragadós lapokat, jelentősen gyéríthetjük a kártevőket.

Cseresznyelégy színcsapda

Most a cseresznyelégy színcsapdát mutatjuk be. A sárga lapot henger alakúra hajlítjuk a kiskertben, gyümölcsösben való használatra. A kifejlett cseresznyelegyek csapdázásával jelentősen csökken a lerakott peték száma és ezzel a kártevők mennyisége, aminek következtében kevesebb lesz a kukacos cseresznye.

A csapdákat még a cseresznye sárgulása előtt ki kell helyezni! Az egy fára kihelyezendő csapdák száma = a fa magassága méterben X 2. A csapdákat egyenletesen osszuk el a fán, fontos, hogy a fa tetejére is kerüljön 3-4 lap, de az északi oldalra nem szükséges tenni!

Cseresznyelégy színcsapda

A Biocont forgalmazza, 6 db lap/csomag kiszerelésben.

A cseresznyelégy illatcsalétek (TMA kártya) egy szintetikus aminokat tartalmazó anyag. Hatását mint táplálkozásfokozó csalogatóanyag fejti ki.

Cseresznyelégy színcsapda

Különösen a nőstény cseresznyelegyeket vonzza. Használati útmutató a cseresznyelégy illatcsalétek alkalmazásához: vágja le a cseresznyelégy illatcsalétek tasakjának egyik sarkát, az így felnyitott illatcsalétket a cseresznyelégy színcsapda rögzítődrótjával átszúrva rögzítse a színcsapdához. A csalétekkel kombinált színcsapdát helyezze a cseresznyefa déli oldalára kb 1,5-2 m magasságba.

Cseresznyelégy színcsapda

Alkalmazás:

- kártevő monitoring céljára:

  • 1 illatcsalétkes csapda 1 ha-ra

- tömegcsapdázás (közvetlen védelem) céljára:

  • 50 illatcsalétkes csapda 1 ha-ra, egymástól 15 m-re kihelyezve.

Hatástartam körülbelül 90 nap (időjárástól függően).

Cseresznyelégy színcsapda

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR