Mikor telepítsem a pázsitot?

Mikor telepítsem a pázsitot?

A pázsit telepítésére április elején vagy szeptemberben kerüljön sor, amikor a hőmérséklet már elég magas, a napsütés nem szikkasztó és a levegő páratartalma sem kevés.


A terepet úgy kell elegyengetni, hogy 1-2%-os lejtése legyen a csapadékvíz levezetése céljából. A talajt fel kell ásni, vagy talajmaróval 20–25 cm mélyen meg kell porhanyítani. A gyengébb talajokat – megművelés előtt – szerves trágyával kell gazdagítani. Az így előkészített talajon 10 nap alatt kikelnek a gyomok. Ezek ellen permetezze meg a talaj felszínét Roundup, Medallon vagy Glialka nevű totális gyomirtó szerrel a későbbi gyomosodás megelőzésére.

pazsit telepitese 01

A legfelső, 2-4 cm-es talajréteg lazítása után következzék a fűmag vetése. Négyzetméterenként átlagosan 30 gramm fűmagkeveréket vessen (a nagyobb magvú füvekből kissé többet, az apró magvúakból valamivel kevesebbet) és a magokat keverje be – gereblyézéssel – a talajba. (A föld felszínén maradó magvakat a galambok, a varjak és a fekete rigók szívesen lakmározzák.) Ezután a talajt hengerezéssel, vagy kisebb területen döngöléssel tömöríteni kell.

pazsit telepitese 02

A telepítés befejező munkája az öntözés. A fűmagvetést naponta kétszer is meg kell öntözni, de csak annyira, hogy tócsák ne keletkezzenek!

pazsit telepitese 03

A pázsit 10-12 nap múlva zöldülni kezd és 20-25 nappal a vetés után már kaszálható. A fűnyíró gépet magas fordulatszámmal kell üzemeltetni, nehogy a gyenge gyökérzetű füveket kitépje.

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR