Így indítsd el a konyhakerted!

Így indítsd el a konyhakerted!

Akinek egy négyzetméternyi földje is van, konyhakertet biztosan szeretne. Összefoglaltam az indulás tudnivalóit.

Elárulom egy apró fortélyomat. Amikor témát keresek az aktuális írásaimhoz, mindig megkérdezek egy tapasztalt kertészt, vagy egy ifjú kertészpalántát, hogy mi a véleményük: fogja-e érdekelni a közönséget? Most egy kamaszkorú fiatalember volt a kísérleti alanyom; azt kérdeztem tőle, hogy ha kissé részletesebben leírom, hogy miként kell a konyhakerti ágyásokat előkészíteni a vetésre, akkor ez eléggé olvasmányos lenne-e? Vagy ezt már mindenki unalomig megtanulta és begyakorolta? A válasz egyszerű és követhetőnek tűnt: Talán. Megírhatod, de azért írjál valami másról is!

Nos, tiszteletben tartva a véleményét, most – április elején – nagyon fontosnak és hasznosnak találom felhívni a figyelmüket a konyhakerti veteményes ágyások gondos és szakszerű előkészítéséről, mert ennek jelentékeny hatása van az egész évi termésre!

Hogyan készítsük elő az ágyást?

Remélem és feltételezem, hogy Olvasóink ősszel már felásták a kert talaját, de ha ez nem történt volna meg, akkor most nagyon sürgősen el kell végezni! A talaj felszínére szórják ki az érett komposztot és gereblyével egyengessék el simára, apró morzsásra a talajt.

A 120 cm széles ágyások között hagyjanak 50 cm-es utakat. Ez nem pazarlás az értékes termőterülettel, mert lehetővé teszi az ágyások közötti közlekedést és valamennyi ápolási, kezelési munkát anélkül, hogy a termőföldre lépnénk. Ne mulassza el közben az évelő gyomok erős gyökereinek és a földben telelő kártevőknek (cserebogár pajor, csiga és lótücsök tojáscsomók) eltávolítását sem.

Vetés és ültetés kijelölése

Ezután következhet a vetés és ültetés helyének kijelölése, az egyenes sorok kihúzása jelzőzsinór mellett. Általános és fontos szabály: minden növénynek a természetének megfelelő sor- és tőtávolságra van szüksége. A ritka vetés pazarol a termőhellyel, a túl sűrű pedig nem engedi kifejlődni, teremni a növényeket és pazarol a vetőmaggal!

Tavasszal indítható zöldségnövények

Áprilisban már bátran el lehet kezdeni a zöldborsó, a karotta, a gyökeres és metélő petrezselyem, a cékla, a spenót és a sóska magvetését. Próbálja ki egy régen igen kedvelt zöldségféle, a lóbab vetését is!

Máris ültetheti a dughagymákat, a fokhagyma gerezdjeit, és a korai, előcsíráztatott burgonyát és az ugyancsak elhanyagolt, pedig nagyon értékes csicsókát.

Vásároljon tápkockás fejes saláta, karalábé és korai fejes káposzta palántákat, de a saját nevelésű, erős, dús gyökérzetű palánták is alkalmasak a kiültetésre. Minden kiültetett palántát gondosan be kell öntözni!

Tippek és trükkök áprilisra

Sziromhullás után aggasson fel a cseresznyefák ágaira sárga, ragadós lapokat, amelyek sok kártevőt fognak el és jelzik a cseresznyelégy rajzását. Ekkor lehet eredményesen permetezni ellenük!

A szőlő sorközeit célszerű füvesíteni, a magvetés ideje is most van. A szőlősorok talaját kapálással kell gyomtalanítani. Vizsgálja át a tőkéket és – szükség esetén – hajtsa végre az utómetszést.

A szabadba lehet állítani a leander fácskákat és bokrokat, mert ezek az átmeneti, talajmenti fagyokat károsodás nélkül elviselik. Télen a levelek fonákján pajzstetvek telepedtek meg; ezek ellen is a permetezés a legjobb gyógymód!

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR