Milyen termésre számíthatunk 2015-ben?

Milyen termésre számíthatunk 2015-ben?

Ha egy városi polgárember bosszantani kívánja a falusi sógorát, akkor azt mondja neki: hallja kend, maguknak, falusiaknak mind összesen négy ellenfelük létezik: a tavasz, a nyár, az ősz meg a tél.

Mire a tapasztalt, öreg sógor csak egyet válaszolhat: ez igaz bizony, de amíg a szántó, a legelő, meg a szőlő felett nem lesz szilárd tető, addig ezzel falusinak és városinak egyaránt számolnia kell!

Összegezzük tehát mi is: milyen volt az időjárás ennek az esztendőnek az első negyedében, de különösen április hónap első felében.

Az enyhe tél jó vagy rossz?

Enyhe télben volt részünk, amiből előnyös az, hogy viszonylag kevés volt a fűtési rezsink. Azzal viszont számolni kell, hogy a kártevők tojásait és a gombabetegségek spóráit se tizedelte meg a zord időjárás, ezért még a szokásosnál is gondosabb növényvédelemre lesz a nyáron szükség.

Márciusban napozhattunk a kertben

Március nyárias időjárással kedvezett a turistáknak, de a gazdák és a kertészek aggodalmaskodtak, hogy később jön a hadd-el-hadd! Ezt a tudatot erősítette a televízió, amely arról számolt be, hogy félméteres hóeső hullott Európa és Amerika számos országában. Nálunk pedig kinyílt a hóvirág, a téltemető, a mogyoró barkái, duzzadtak az orgonabokrok rügyei és aki nem talált munkát a háza körül, az kiülhetett a teraszra, vagy a kapu melletti kispadra.

Áprilisban sok gyümölcsfa virága elfagyott

És amikor már abban reménykedtünk, hogy vége van a tél viszontagságainak, akkor a hónap utolsó napjaiban visszatért a februári időjárás! Április első tíz napjában fagyos, szeles légáramlat özönlötte el a Kárpát-medencét; már virágoztak a mandula, az őszibarack és a sárgabarack fák, de reggelre befagyott a víz a kutya ivótányérjában, és az autók csúszkáltak, egymásnak ütköztek a jeges utakon.

Esős, szeles időben nem repülnek a méhek

Az egyik tévécsatorna riportere engem faggatott és én nem tudtam megvigasztalni: a méhek fáztak és nem szorgoskodtak a virágok megtermékenyítésében, így valószínűleg nem fogunk dúskálni a korán virágzó gyümölcsfák terméseiben és a gyümölcsért mélyen kell zsebünkbe nyúlni. Várnunk kellett 10-12 napot a magvetéssel és különösen a zöldség- és virágpalánták kiültetésével.

Április végére minden jóra fordult

De azután mégis megemberelte magát az időjárás: egyik napról a másikra kisütött a nap, felmelegedett az idő, a kertekben megkezdődött a serény munka, a cseresznye és meggyfák virágba borultak, kinyíltak a jácint, a nárcisz, a tulipán virágai, tehát meg kell kísérelni, hogy ellensúlyozzuk azokat a hátrányokat, amelyeket a nagy ellenfél, a bolondos áprilisi időjárás a növényeknek és a kertészeknek eddig okozott.

Mi tehát most a teendő? Ügyes talajmunkák és növényvédelem. Itt elolvashatja, hogyan kell végezni. >>

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR