Mit kell tudni a vetőmagokról?

Mit kell tudni a vetőmagokról?

Márciusig kell várnunk a kerti munkák elkezdéséig, de arra az időre mindent össze kell állítani, ami szükséges. A beszerzendők között egyike a legfontosabbiknak a vetőmag.

Mit kell feltétlenül tudni a vetőmagokról?

A tavasszal elvetendő zöldség és virágmagvak roppant változatosak. Ha valaki a Természet sokféleségét - divatos kifejezéssel élve: a biodiverzitást kívánja bizonyítani, akkor tegyen egymás mellé vetőmagokat és meglátja, hogy milyen különbözőek nagyságban, színben, formában. Tessék nézni a borsó és a bab mellett a bimbóskel, a sáfrány, a lopótök és a csicseriborsó magját. Mindegyik egy jellegzetes egyéniség!

Tudni kell, hogy a mag egy ivaros folyamat eredményeként jött létre, tehát génjeiben hordozza mindkét szülőjének a tulajdonságait. Egyáltalán nem biztos, hogy a magból kikelő növény épen olyan tulajdonságokkal rendelkezik majd, mint a magtermő növény, ezért nagyon kockázatos dolog magot gyűjteni és azt használni vetésre. Szemben az ivartalan úton létrejött gumóval, hagymával, amelyből, ha új növény fejlődik, az minden tulajdonságában megegyezik az anyanövényével.

Ezért - bármilyen költséges dolog a vetőmagvásárlás - lehetőleg csak szaküzletben vásárolt, kimért vagy tasakolt, államilag ellenőrzött, csávázott vetőmagot vessünk.

Nagyon fontos, hogy a vetőmag csíraképes legyen, mert egy idő után a magvak csíraképessége megszűnik. Példaként: az uborka, a görög-és sárgadinnye magja 6-8 évig tartja meg a csíraképességét, a retek magja 4-5 évig, a vöröshagyma s a cékla magja 3-4 évig, a petrezselyem magja 2-3 évig, de a pasztinák és a feketegyökér magja csak 1-2 évig marad csíraképes. Ezért nagyon veszélyes vállalkozás a tavalyról megmaradt magot használni vetésre.

Egyébként a vetőmag tasakján, zacskóján, dobozán fel van tüntetve a mag szavatossági ideje.

Csak egészséges, fertőzésektől mentes vetőmagot szabad elvetni. A zsizsikes bab például nem alkalmas vetésre, mert lehet, hogy a zsizsik lárvája éppen a mag csíráját falta már fel! Penészes, nedves, összecsomósodott magot gondolkodás nélkül dobjuk a szemétbe.

Bálint gazda a vetőmagvakrólSzeretném felhívni a figyelmüket arra, hogy számos apró mag már drazsírozva is kapható. Ennek az a nagy előnye, hogy a saláta, a sárgarépa, a petrezselyem, a mák magját egyenként, szemenként lehet elvetni az előre elhatározott tőtávolságra, így a kelés után nem lesz szükség a vetés egyelésére. Így kevesebb magot pazarolunk el és mentesülünk az egyelés kényelmetlen munkájától. Azt azonban tudni kell, hogy a drazsírozott mag kikeléséhez több talajnedvesség szükségeltetik, ezért drazsírozott mag használata esetén a vetőbarázdát vetés előtt, a talaj felszínét pedig vetés után alaposan öntözzük meg. A talaj jelenlegi nedvességi állapotát figyelembe véve az öntözés egyéb vetésmódnál is előnyös lesz!

Az őszi kalászos gabonák vetése sok gondot okozott a gazdáknak. A száraz talaj elmunkálása sok gázolajat emésztett fel és sokáig tartott. A földe került gabonaszemek sokáig elfeküdtek, lassan és egyenetlenül csíráztak. Általában azt mondhatjuk, hogy november végén a szakemberek borús arccal nézték a vetések állapotát.

Azután néhány nagyon kedvező időjárású hét következett, csendes esőkkel, enyhe éjszakákkal és ezek elősegítették a gyenge vetések kikelését, megerősödését és karácsony táján bizakodva néztük a szépen zöldellő búza és árpaföldeket. Most azonban nagy szükség volna a hótakaróra, mert a száraz, hideg alaposan próbára teszi a növényeket. Ilyenkor a gazda nem igen tud mást tenni, mint bízik abban, hogy a közeli napokban lehull a gyerekek és a síelők által oly nagyon várt hó és a fehér bunda megvédi a jövő évi kenyerünket a fagy sanyargatásától.

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR