Takarítás a kertben: amikor a slag már nem elég

Takarítás a kertben: amikor a slag már nem elég

Teszt: ilyen a kicsi, közepes és a nagy magasnyomású Bosch mosó.

A köznyelv inkább nagynyomású mosóknak nevezi ezeket a gépeket. Mi a Bosch AQT 33-11, a Universal Aquatak 125, és az Advanced Aquatak 150 magasnyomású tisztítógépeket hasonlítottuk össze.

A sáros biciklit is néha érdemes lemosni, az autó vagy a lakókocsi már nagyobb feladat, de a kerti halastó vagy medence évenkénti néhányszori kitakarítása az igazi kihívás a magasnyomású tisztítógépeknek. A Bosch gépek fémházas dugattyús szivattyúi tökéletes hűtésűek, így folyamatos üzemre is alkalmasak. Arra viszont vigyáznunk kell, hogy a bemenő víz hőmérséklete ne legyen 40 °C-fok fölött; a nagy nyomás és sokféle szórófej éppen azt teszi lehetővé, hogy hideg vízzel is boldoguljunk a legmakacsabb kosszal szemben is. Ami a kertből vagy a háztartásból kell a gépek működtetéséhez, az a 230 voltos vízálló elektromos hosszabbító, legfeljebb egy nagyobb vasaló áramigényével, és a vízvezeték néhány bar-os normál nyomással, gyorscsatlakozós kerti tömlővel, azaz slaggal.

A többi szerelvény a Bosch gépek tartozéka, a kisebbnél a dobozban, a nagyobbaknál fixen rászerelve. A kezünkben a pisztoly van, biztonsági kapcsolóval és reteszelhetőséggel. A pisztolyra illeszthető a lándzsa, különböző és/vagy állítható fúvókákkal. Az alapgéphez és a pisztolyhoz csatlakoztatandó a magasnyomású tömlő. Makacs kosz eltávolításához a legegyszerűbb fúvóka elé még egy habosító tartályt is illeszthetünk, benne fél liternyi vízzel és néhány csepp detergenssel, azaz autómosó samponnal vagy közönséges házi mosogatószerrel. Igazi környezetvédők csak lebomló szert használnak. Minden eszköz szerszám nélkül, az SDS rendszer csatlakozóival illeszthető, és a piros gombokkal oldható.

Bekapcsoláskor ügyelnünk kell, nehogy víz, és így hűtés nélkül induljon a rendszer. Először a vizet engedjük rá, nyomjuk a pisztoly kioldóját amíg az az összes levegő távozik a csövekből, és már csak víz jön a fúvókából. Ekkor lehet az elektromos bekapcsolót elfordítani, azaz a gépet indítani. Ha nem vezetékes vízről vagy szivattyús kútról dolgozunk, akkor egy külön megvásárolható szűrős, lábszelepes tömlőre is szükségünk lesz, amely a tartályból, medencéből, tóból, esővízgyűjtőből felszívja a vizet. Ilyenkor lándzsa és fúvóka nélkül, csak az „üres” pisztollyal indítsunk, amíg a levegő kiszorul a rendszerből.

Műszaki adatok

BOSCH
magasnyomású tisztító

AQT 33-11

Universal Aquatak 125

Advanced Aquatak 150

Motorteljesítmény

1.300 W

1.500 W

2.200 W

Max. nyomás

110 bar

125 bar

150 bar

Max. vízszállítási mennyiség

330 l/óra

360 l/óra

480 l/óra

Max. befolyási hőmérséklet

40 °C

40 °C

40 °C

Tisztítószer-
rendszer

Magasnyomású hab,
450 ml

Magasnyomású hab,
450 ml

Magasnyomású hab,
550 ml

Szivattyú típusa

3 hengeres

3 hengeres

4 hengeres

Szivattyú anyaga

minden fém

minden fém

minden fém

Kábelhossz

5 m

5 m

5 m

Tömlőhossz

3 m (PVC)

5 m (PVC)

8 m (PVC)

Önfelszívó képesség

0,5 m

0,5 m

0,5 m

Súly (tartozékok nélkül)

3,8 kg

6,8

21,1

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR