Teszteltük: Bosch Rotak 32 LI akkus fűnyíró

Teszteltük: Bosch Rotak 32 LI akkus fűnyíró

Újratervezték az egyik legkisebb akkus fűnyírót, ami olyan fordulékony és könnyen kezelhető lett, mint egy dodzsem.

Kipróbáltuk és bemutatjuk videón


Nem akkora poén a fűnyírás, ha minden héten kötelezően el kell végezni a kertben – tapasztalja meg sok gyeptulajdonos. Viszont, ha már adott a feladat, akkor legalább legyen minél kevésbé fárasztó, sőt néha akár szórakoztató is. Az így gondolkozókra építhetett a Bosch, amikor akkus fűnyírókat kezdett árulni néhány évvel ezelőtt. De ezzel jól jártak azok is, akik nem egyszerűen egy hatékony kerti gépet kerestek, hanem valami mást: például elegük volt a zajos és füstös benzinmotorból, vagy a dögnehéz, nehezen tolható és kínkeservvel forduló batár fűnyírókból. Nekik felüdülés lesz az apró, könnyű, fordulékony Rotak 32 LI, ami ráadásul még a zsinóroktól is teljesen független.

De akkor miért nem vesz mindenki ilyet? Hát az egyik oka az, hogy az akku drága; úgy kétszer annyiba kerül a gép, mint egy hasonló tudású, konnektorba dugható elektromos fűnyíró. Mondjuk ez csak akkor igaz, hogyha az ember nem számítja bele a költségekbe a saját munkaidejét. Mert ha 10 szezonon keresztül heti 15 percet megspórolok azzal, hogy nem kell a zsinórt kerülgetnem, akkor az már más színben tünteti fel a dolgokat (én 75 óra mínuszt számoltam, vagy a másik oldalról megközelítve: 75 órával több nyugalmat).

A másik ok, amiért sokan nem választanák ezt a fűnyírót az, hogy keskeny; ahogy a neve is mutatja, 32 cm-es csíkban dolgozik. A gyártó eleve 150 négyzetméter fűvel rendelkezőknek ajánlja ezt a modellt, ez az átlagos kert átlagos gyepfelülete. Persze lehet kapni másfélszer ekkora akkus fűnyírót is, amivel azért haladósabb egy golfpálya rendben tartása, de ebben az apró gépben épp az a vonzó, hogy ilyen kicsi és könnyű.

A kipróbálásról szóló videóban úgyis minden fontos elhangzik, úgyhogy most csak annyit említek meg, hogy a fűnyíró kidolgozottsága nagyon jó, minden fogantyú, gomb és ajtó minőségi benyomást tesz. A kerítéshez és a fák törzséhez egész közel lehet vele menni, csak 2-3 cm fű marad ki, ami nagyon-nagyon jó értéknek számít. Az akkuját úgy lőtték be hozzá, hogy a 150 négyzetmétert egy töltéssel le tudja vele nyírni az ember, ami általában 30-40 percet vesz igénybe. Az utolsó dolog pedig, ami megtetszett benne, hogy a fogantyúja tényleg két mozdulattal behajtható, ezért könnyű berakni a kocsi csomagtartójába. Tehát ha egyszer lesz egy nyaralóm, akkor oda nem vennék már külön fűnyírót, inkább vinném ezt.

Műszaki adatok

Akkutípus

Lítium-ion

Akkufeszültség

36 V

Akkukapacitás

2,6 Ah

Akkutöltési idő

60 perc

Akku gyorstöltési idő

80%-os töltöttség 56 perc alatt

Ajánlott gyepfelület

max. 150 m²

Vágásszélesség

32 cm

Késrendszer

Sarlókés

Súly

10,2 kg

Fűgyűjtő térfogata

31 l

Vágásmagasság

30 – 60 mm

Vágásmagasság-beállítás

3 fokozat, központi

Fogantyú fajta

„Ergoflex rendszer“

További videó a fűnyíróról >>

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR