Kell porszívó a kamrába, kertbe, műhelybe?

 Kell porszívó a kamrába, kertbe, műhelybe?

A Bosch három új, nemcsak szobában működő porszívóját (EasyVac 3, UniversalVac 15, AdvancedVac 20) kaptam meg ház körüli, kerti kipróbálásra.

Mind a három szépen teljesít a lakásban, hosszú, kétméteres csövük mindenhova elér, van padlószívó és résszívó adapterük, erős légáramukkal mindent port eltávolítanak. A lekisebb azonban tényleg csak a műhelybe való, mert annak nincs rúdja, amivel például szőnyeget lehetne tisztítani. Mindegyik csatlakoztató a Bosch elektromos és akkumulátoros barkácsgépeihez, leginkább a különböző fúrókhoz és csiszolókhoz. Ez egy nagyon fontos tulajdonság, mert a lecsiszolt régi festékrétegek pora nagyon egészségtelen, és bármilyen meglepő, de honos fák csiszolási pora is lehet veszélyes az egészségünkre, ha sok jut belőle a szervezetünkbe. Száraz üzemben mindhárom gép tartályát érdemes papírporzsákkal kibélelni, a könnyebb ürítés érdekében. A hosszú cső, az elektromos vezeték, a résszívó és a padlószívó a gépek oldalain helytakarékosan tárolhatók.

A két nagyobb porszívógép (UniversalVac 15, AdvancedVac 20) nedves üzemben is dolgozik, azaz felszívják a vizet. Ez nem jelenti azt, hogy takarítógépek, nem préselnek folyadékot a szőnyegbe. A felszívott vizet 15, illetve 20 literes tartályaikba gyűjtik, a kisebbikből ki kell önteni, a nagyobbnak leeresztő nyílása is van. Nedves üzemben persze ne használjunk papír porzsákot. A tömlőt a gépek ellenkező oldalán csatlakoztatva fúvókészüléket kapunk, kerti lombfúvóként is használhatók.

Az EasyVac 3 és az AdvancedVac 20 különlegessége, hogy van rajtuk egy okos konnektor (dugalj), amely egyrészt áramot ad a csatlakoztatott barkácsgépnek, másrészt összehangolja a két gép működését; a porszívó csak akkor kapcsol be, ha éppen dolgozik a fúró vagy a csiszoló, azaz keletkezik az elszívandó por és forgács.

A súlyosabb porszívók kerekeken gurulnak, a nagyobb méretűeken döntött helyzetben is, állva a kisebb kerekeken is, amelyek az akaratlan elgurulás ellen reteszelhetők. Az EasyVac 3 egészen kompakt száraz porszívó, mindössze 700 watt az áramfogyasztása, csupán 4,3 kg a tömege, ennek megfelelően nincs is kereke, viszont könnyen oda tesszük, ahol szükség van rá. Ideális helye a barkácsműhelyben van, ahol akár a munkaasztalra vagy egy polcra is rakhatjuk.

Műszaki adatok

Bosch géptípus

EasyVac 3

UniversalVac 15

AdvancedVac 20

Névleges teljesítményfelvétel

700 W

1.000 W

1.200 W

Max. légáram (a ventilátornál)

35 l/s

65 l/s

70 l/s

Max. vákuum (a ventilátornál)

240 mbar

240 mbar

260 mbar

Tartálytérfogat

2,1 l

15 l

20 l

A gép súlya

4,3 kg

6,9 kg

7,6 kg

Csatlakozó aljzat

van

-

van

Légfúvó funkció

-

van

van

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR