Átlagos kertre méretezett robotfűnyíró (teszt)

Átlagos kertre méretezett robotfűnyíró (teszt)

A mobilról vezérelhető Bosch Indego 400 Connect robot fűnyírót teszteltük két héten keresztül.

Mi van a dobozban?

A Bosch Indego 400 Connect robot fűnyíró egy nagy dobozban érkezik, a csomagban van a használati és telepítési útmutató számos nyelven, a töltőállomás, a rögzítő csavarok, az imbuszkulcs, a 230-24 V trafó, 2 + 5 m vezetékkel, 125 méter vékony zöld határoló vezeték egy spulnira tekerve, 180 műanyag cövek, vízálló kötöző vagy toldó elemek. A maximális 250 m kerülethez még egy spulnit kellene rendelni extraként, de a kompakt 400 m2-hez elvileg bőven elég a 125 m is.


A robot háza

A töltőállomás a nyírandó gyep egyik sarkába kerül, teljesen vízszintes felületre, nagy műanyag csavarokkal, a hozzájuk adott imbuszkulcs segítségével a talajhoz rögzítve. A két fém töltőcsatlakozónak balra kell néznie a gyepen álló ember nézőpontjából. Ebben a bal irányban másfél méter, erre merőlegesen egy méter szabad tér kell a robot akadálytalan dokkolásához. A nyírt gyep legfeljebb 27%-os lejtésű lehet, az ennél meredekebb részeken már bizonytalanná válik az Indego mozgása, megcsúszhat a nedves füvön, bármilyen jól tapadnak is a terepgumis meghajtott kerekei.

Villanypásztor mutatja az utat

A tekercsben lévő vékony zöld vezetéket az óramutató járásával ellentétes irányban kell a gyep szegélyén körbe vezetni, 75 centiméterenként, a kanyarokban és a sarkokon még sűrűbben talajközelire lecövekelve. A vezeték, illetve a benne lévő 24 voltos áram a jeladó, a robot fölötte haladva térképezi föl a nyírandó területet. A vezetéket alapesetben a gyep szegélyétől vagy a benne lévő tereptárgyaktól 30 cm-re kell vezetni, ha azok a gyepnél magasabban (fal, járda, virágágy, szobor, kút stb.) vagy mélyebben vannak. Ha sokkal mélyebben (medence, tó, rézsű stb.), akkor 75 cm biztonsági távolság ajánlott. Lecsökkenthető 5 cm-re is a szegélytávolság, ha a gyep a környezetével azonos szintben van, viszont kivétel a laza közeg (kéreg-mulcs, kavicsok, murva stb.), mert ezeken elakadhat a robot. Az 5 cm-es szegélynél nem marad nyíratlan csík, a 30 centinél a megmaradó 15 cm-re szegélynyíró, a 75 cm-nél megmaradó 70 centire hagyományos fűnyírógép ajánlott. Erre amúgy is szükség van, a telepítés előtt ugyanis ajánlják az előzetes gyepnyírást, 4 cm-es magasságra, azaz nagyon rövidre, mert így könnyebb a drótot talajközelben vezetni. A biztonság kedvéért az első hetekben a robot csak 50 mm-es magasságra nyírjon, később lehet 40, illetve 30 mm-re állítani.

Az egész nyírandó területet egyetlen vezetékkel kell körbekeríteni, akkor is, ha a gyep több darabból áll. Ugyanez a vezeték szolgál a gyepben lévő tereptárgyak (pl. szobor, virágágy, hinta stb.) megszakítás nélküli körbekerítésére, ilyenkor az óramutató járásával megegyező irányban kell a tárgyat bekeríteni, és a vezetékkel visszaérkezni a kiágazási ponthoz. Ha utólag kellene elágaztatni a drótot, akkor a hozzá adott vízálló, zselés-roppantós toldó idomokat kell használni a vezeték házilagos kötözése helyett.

Amíg nő a fű, addig kint dolgozik

Az Indego dobozát érdemes megőrizni a téli tároláshoz, mert a lítium-ionos akkumulátor sem szereti a kemény hideget. A dobozon sok hasznos kép és szöveg mellett egy fontos QR-kód is van, ami megkönnyíti az okostelefonos applikáció letöltését, amivel aztán a gépünket távirányíthatjuk, a munkáját naptárba programozhatjuk. A roboton hátul-alul van egy USB csatlakozó, adtak hozzá egy OTG kábelt, amellyel évente egyszer érdemes szoftvert frissíteni. Ugyanide rejtették a gép bekapcsoló gombját, de ha minden rendben megy, akkor ezt is csak évente kétszer kell megérinteni; tavasszal be, ősszel kikapcsolva a robotot. Az egész berendezés esőálló, a töltőállomás télen is kinn maradhat, persze áramtalanítva. A tisztításhoz azért slagot vagy magas nyomású mosót ne használjunk, elég egy nedves törlőruha vagy egy kefe. Lopás ellen a robotot PIN-kód és hangriasztó védi, de a telefonunkra is azonnal üzenetet küld, ha felemelnék, felborulna vagy elakadna.

További olvasnivaló

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR