Apró fűnyírórobot napi 14 órás állást keres

Apró fűnyírórobot napi 14 órás állást keres

2018 tavaszán megérkezik hozzánk az átlagos méretű kertek gyepére méretezett Bosch Indego 400 Connect robotfűnyíró. Kipróbáltuk, mit tud.

Kisebb méretű és olcsóbb, mint elődei

A Bosch Indego 400 Connect fűnyíró robot egy elektromos motorral meghajtott, akkumulátoros fűnyírógép, amely önműködően dolgozik, terepjáró kerekeivel kapaszkodva forgolódik a gyepen, és közben sebesen forgó éles késekkel vágja a füvet. Az akku fél óra intenzív munka alatt lemerül, a robot ilyenkor célirányosan visszagurul a töltőhelyére, és háromnegyed óra alatt feltölti magát. Ezután folytatja a maximum 400 négyzetméternyi gyepfelület nyírását. A Connect szó a típus nevében annyit jelent, hogy a robot okostelefonnal, a hozzá tartozó alkalmazással távirányítható, a napi és heti munkája programozható.

Akár helyben is megfordul

Az akku 18 voltos, 2,5 Ah kapacitású, a villanymotor pedig egy tárcsát pörget, amelyen a szezon végén megfordítható vagy kicserélhető 3 apró lengőkés, összesen 19 cm szélesen vág. A hátsó terepjáró puha gumikerekeken és az első talajkopírozó kemény görgőkön a gép nagyon fordulékonyan mozog, tolat, fordul, megállva gondolkodik, elindul, irányba áll, hazatér, a töltőhelyen dokkol. Az akku egy töltésével a robot 30 perc alatt kb. 35 négyzetméternyi fűvel végez, a hazai kiskertekben átlagos 100 m2 gyepfelülethez 4,5 órára, a maximális 400 m2-hez 14 órára van szüksége, amelyben a fűnyírási mellett a töltési és a menetidők is benne vannak.

Nappal duruzsol, éjjel alszik

Az Indego nem gyűjti a nyesedéket, hanem olyan gyakran, szinte állandóan nyír, hogy a szecskája nem haladja meg az 5 mm-t. Ezek az apró fűdarabkák elsüllyednek a gyepben, elbomlanak a talaj felszínén, és így bekerülnek a tápanyag körforgásába. Esős időben vagy öntözött körülmények között a fél centiméter éppen a fűszálak napi hossznövekedése, azaz a robotnak naponta vissza kell térnie ugyanarra a gyeprészre. A gép 63 decibeles zajszintje napközben belesimul a kert és a ház alapzajába, de éjszaka, nyitott ablakoknál zavaró lehet, ezért célszerűbb a gép munkáját a nappali órákra programozni.

Magunk telepíthetjük

A robot működési területét ki kell jelölni, amihez a gyártó 125 méter vékony zöld elektromos vezetéket és 85 műanyag cöveket mellékel. A drótot a frissen lenyírt gyep mélyére, a talajfelszínre vagy legfeljebb 5 cm mélyre kell rögzíteni a 75 cm-enként vagy sűrűbben leszúrt cövekekkel. A gyep egyik sarkába kerül telepítésre a töltőállomás, ahol a robot önállóan tud dokkolni, és a saját töltését is vezérli. A dokkolót egy közeli 230 voltos konnektorból a csatlakoztatott vízálló trafó látja el árammal. Az első akkutöltés után a robot elindul, feltérképezi a területét, megjegyzi a 24 voltos gyengeárammal jelzett kerületet és az esetleg belül lévő, elektromosan szintén körülkerített tárgyakat (fák, virágágyás, hinta stb.), a telefonunkra meg is rajzolja a térképét. A Logicut nevű rendszerével optimalizálja a saját fogásait, sávokban nyír, de a sávjait naponta változtatja, hogy minél egyenletesebb legyen a gyep.

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR