Robotfűnyíró: a gép forog, a kertész pihen

Robotfűnyíró: a gép forog, a kertész pihen

Egy pár hétig alkalmam volt a kertemben vendégül látni a Bosch új, kisméretű fűnyíró robotját, az Indego 400 Connect típust. Kényelmes volt!

A Bosch Indego 400 Connect robotfűnyíró egy önjáró akkumulátoros fűnyírógép, amely automatikusan dolgozik: ha lemerül, csak visszagurul a töltőhelyére, és feltölti magát. Ha ezzel kész, akkor folytatja a legföljebb 400 négyzetméternyi gyepfelület karbantartását. A Connect ebben az esetben annyit jelent, hogy a robot egy okostelefonnal, egy alkalmazás letöltése után irányítható, a heti munkája ütemezhető.Láthatatlan kerítése van

A nyírandó gyepet a robot dobozában hozzácsomagolt vékony, zöld, kisfeszültségű elektromos vezetékkel a talaj szintjén be kell keríteni, az okos fűnyíró a drót fölött haladva feltérképezi a területet, optimalizálja a saját mozgását, naponta változó irányú sávokban vágja a füvet.

Gereblyézni sem kell!

Nem gyűjti a nyesedéket, mert a mindössze 3-5 mm-es szecskája eltűnik a gyepben, esetleg mulcs réteget képez, de inkább csak elbomlik, tápanyaga bekerül a körforgásba. Mivel az öntözött fű nagyon gyorsan nő, a szezonban szinte állandóan mennie kell a gépnek, ezt a saját beépített naptár programja szabályozza. A magyar kertvárosokban átlagos 100 négyzetméter gyeppel 4,5 óra alatt végez, míg a maximális 400 m2 gyepfelülethez 14 óra kell, amiben a vágás, a töltés és a menetidő is benne van. Így, ha éjjel inkább a tücskök ciripelését akarjuk hallgatni, a gép nappal szinte hallhatatlan surrogása helyett, akkor egész nap dolgozik a robot.

Időnyerő

Eleinte nekünk elég lesz egy nyugágy és egy jó koktél, hogy élvezettel szemlélhessük robotunk egyre okosodó mozgását. Később, ha ezt már meguntuk, akkor hasznosíthatjuk a felszabaduló időt a kert munkaigényesebb részeiben vagy családi programokkal. Az okostelefonunk a nyaralás közben is beszámol a robotunk munkájáról és a gyep hogylétéről.

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR