17 kerti tanulság 2017 kegyetlen időjárásáról

17 kerti tanulság 2017 kegyetlen időjárásáról

Utólag persze könnyű okosnak lenni, de mégis: ha tudtuk volna, hogy erre kell készülni, sok növényt megmenthettünk volna. De még nem késő!

Visszatekintve 2017. év első öt hónapjának az időjárására, azt lehet és kell megállapítanunk, hogy az időjárás változékonysága már eddig is sok tanulságot szolgáltatott nemcsak a neki kitett földművelő embereknek, a gazdáknak, a kertészeknek és az erdészeknek, de a városlakóknak is. Az év első hónapja kemény fagyokat hozott, de ezeket rövid ideig tartó enyhe napok váltogatták. Februárban már kezdtük azzal áltatni magunkat, hogy túljutottunk a tél megpróbáltatásain, amikor heves, nyári zivatarok törtek ránk. Március attól válik emlékezetessé, hogy szinte semmi csapadékot sem hozott, de áprilisban számos helyen jégesők és felhőszakadások következtek be. A tavaszt végül is május második fele hozta el, de a fagyosszentek se maradtak tétlenek és súlyos, terméskieséssel járó károkat okoztak a gyümölcsfák virágaiban.
Az időjárást nem tudjuk se befolyásolni se megváltoztatni, de alkalmazkodni képesek vagyunk hozzá, ha kellően felkészülünk a szélsőségek és a változások fogadására. Az alábbiakban néhány megfontolandó tanulságra hívom fel a tisztelt Olvasók figyelmét. (A módszert Örkény István közismert és jól bevált Egyperceseiből bátorkodtam kölcsönözni.)

#1 Idén duplán dolgoztak a legszorgalmasabbak

A korai betakarítás érdekében nagyon korán elvetett zöldségfélék érzékeny magoncai a fagy áldozataivá váltak és a vetést később meg kellett ismételni A korán ültetett, csíráztatott burgonyagumók kihajtottak és elfagytak. Az újra ültetés tetemes fáradsággal és költségtöbblettel járt.

17 tanulsag 01

#2 Jól járt, aki fehérre festette a fatörzseket

A korán virágzó mandula és őszibarack fák virágai átvészelték a fagyokat, de a később virágzó cseresznye, meggy, alma, és körtefák virágaiban jelentős károk következtek be. Ajánlatos volna a termő gyümölcsfák törzsének és vázágainak a meszelését ismét bevezetni, mert a fehér felület késlelteti a rügyfakadást és ezért a kezelt fák kevésbé vannak kitéve a fagykároknak.

#3 Különösen kevés a beporzó méh

Virágzás idején – főként a városi kertekben – olyan ritkaság volt egy virágport, vagy nektárt gyűjtő, dolgozó méhet látni, mint egy hulló csillagot! Kevés a darázs, a vad rovar és a lepke is, amelyek segítenének a virágok megporzásában. Érdemes volna az erre alkalmas kertekben méhkaptárokat elhelyezni! A méh nem támadó, hanem védekező élőlény, amely csak akkor szúr, ha veszélyeztetve érzi magát.

17 tanulsag 02

#4 A legtöbb füge és rozmaring elpusztult télen

A fügebokrok száma az utóbbi években örvendetesen szaporodott, de az idei télen a bokrok zöme kifagyott, vagy igen erős kárt szenvedett. Azokat a bokrokat, amelyek gyökérsarjakat hajtanak, ne vágják ki: két év alatt ismét termő bokrokká lehet nevelni őket! A gránátalma bokrok és fácskák, valamint a kivi bokrok viszonylag jól átvészelték a tél viszontagságait. A rozmaringbokrok többsége kifagyott!

17 tanulsag 03

#5 Kevesebb nyáridő jut a cserepeseknek

A télre fagymentes helyre menekített cserepes növények csak későn kerülhettek a szabadba. Ezeket most célszerű átültetni nagyobb edénybe, friss, tápdús kerti földbe.

#6 Jól járt, aki több rügyet hagyott a szőlőn

A szőlőtőkék is megsínylették a telet, sok helyütt pedig a jégeső verte el a friss hajtásokat. A mellékrügyekből új hajtások fejlődnek, de a jégvert szőlőtőkék termése jelentékenyen kisebb lesz.

17 tanulsag 04

#7 Korai permetezéssel csökkenthető a kár

A jégsérült, de továbbnevelésre alkalmas növényeket (gyümölcsfák és -bokrok, szőlőtőkék) meg kell permetezni réztartalmú szerrel, amely megakadályozza a sebek elfertőzését gombabetegségekkel.

#8 Növényvédőszert csak biztos forrásból vegyünk

Sok helyről panaszolják, hogy az alkalmi árusoktól vásárolt permetezőszerek hatástalanok. Ezek rendszerint hamisítványok! Csak ellenőrzött szakboltból tessék növényvédő szert és műtrágyát vásárolni!

#9 A kártevők nem sínylették meg a hideg januárt

Tévesen azt gondoltuk, hogy az elmúlt télen a kártevő rovarok tojásai és a betegségek spórái elpusztultak. A tapasztalat azonban azt mutatja, hogy ez nem következett be, tehát nagy gondot kell fordítani a szakszerű növényvédelemre! Számos – eddig nem ismert – kártevő jelent meg; a puszpángmoly máris jelentős kárt okozott a kedvelt és elterjedt örökzöld bokor állományában.

17 tanulsag 05

#10 Ne hagyjuk elszaporodni a levéltetveket

A levéltetvek tömegesen szaporodnak a rózsabokrokon, a gyümölcsfákon és a dísznövényeken. Ne késlekedjenek az ellenük történő védekezéssel, de csak a II és III. kategóriába sorolt, (zöld) növényvédő szereket használják!

#11 Még nem késő palántát nevelni

Még nem késő edényben előnevelt paprika, paradicsom, tojásgyümölcs, cukkíni palántákat ültetni. Ne feledkezzenek meg a paradicsom palánták oldalhajtásainak a kitöréséről, mert ezzel az egyszerű munkával meggyorsítják a gyümölcsök érését.

17 tanulsag 06

#12 Érdemes az esővizet gyűjteni

Gyűjtsék és használják fel az esővizet a mészre érzékeny növények öntözésére. Nagyon sok öntözővíz megtakarítható ezzel a módszerrel.

#13 Zöldmetszéssel növelhető a termés minősége

Most esedékes a gyümölcsfák koronájában az elsűrűsödött hajtások kimetszésének az ideje. a zöldválogatással jelentősen növelhető a szőlőtőkék termékenysége és a bogyók beltartalmi értéke is.

#14 Érdemes kipróbálni a levéltrágyázást

A növények nem csak a gyökereikkel, de a leveleikkel is képesek felvenni a szükséges tápelemeket. A termés minőségét és mennyiségét is jelentős lehet növelni lombtrágyázás útján.

17 tanulsag 07

#15 Takarja a talajt, hogy ne száradjon ki

Szárazság esetén öntözzön gondosan és a talaj kiszáradását mérsékelje takarással. Erre a célra jól használható a fűkaszálék, a félérett komposzt, a rostos tőzeg és a kéregforgács.

#16 Nézzünk szét a kertészetek kínálatában

A télen elpusztult növényeit pótolja újakkal. A faiskolák így nyáron nagyon kedvező áron kínálnak növényeket, de fontos, hogy ilyenkor csak cserepes vagy konténeres bokrot és fácskát ültessünk. Apróhirdetésekben is csodaszép növényeket lehet találni.

17 tanulsag 08

#17 Ne feledkezzen meg a virágpalántákról

Minden talpalatnyi területet használjanak ki egynyári virágpalánták ültetésére, mert az a jó kert, ahol a hasznos és a szépséget sugárzó növények békésen élnek együtt!

17 tanulsag 09

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR