Tényleg hatásos legyen az a télvégi permetezés!

Tényleg hatásos legyen az a télvégi permetezés!

Összegyűjtöttem, hogy milyen hibákat NE kövessünk el a lemosáskor.

Az elmúlt évtizedekben sokszor állítottuk, hogy a kertek fás növényei védelmének az alapja, az egyik legfontosabb munka a télvégi, lemosó permetezés. Most azt írom le, hogy mit kell hibátlanul és nagyon gondosan véghezvinni ahhoz, hogy a télvégi permetezés eredményes és kifogástalan legyen.

Ha az idő engedi, akkor télen-tavasszal el kell végezni a fák és a bokrok metszését, a sebek, a téli fagyrepedések, a törzs és a vastagabb ágak tisztogatását. Ez utóbbi hosszadalmas és fáradságos munka, de nagyon sok kártevőt és betegséget pusztít el. Ez után kerül sor a permetezésre.

hatasos telvegi permetezes 03

Az időzítés a legfontosabb

Nagy hiba túl korán, vagy túl későn permetezni! Ha korán permetezünk, akkor a kártevők és tojásaik, valamint a betegségek spórái is téli álmukat alusszák és ebben az állapotukban nem érzékenyek a növényvédő szerekre. Az almafákat zöldbimbós, az őszibarack fákat rügyfakadás, sárgabarack fákat piros bimbós, a szőlőtőkéket a rügyduzzadás idején a legjobb lemosni. A késői permetezés jelentékeny perzselést okozhat a kezelt növényeken.

Még a fakerítés se maradjon ki

Nem csak a gyümölcsfákat, hanem a gyümölcstermő bokrokat, a szőlőtőkéket, a rózsabokrokat, a díszbokrokat- és fákat is meg kell permetezni, mert ezek is gazdanövényei lehetnek egyes károkozóknak. Ne sajnálja a permetezőszert a fából épült kerítéstől, a fakaputól, a faoszlopoktól, de még a deszkából készült árnyékszéktől és szerszámos kamrától sem. A télen lehullott, rendszerint fertőzött leveleket össze kell gyűjteni és szakszerűen komposztálni szükséges.

hatasos telvegi permetezes 01

A vízmennyiséggel most ne takarékoskodjunk

A takarékosság nemes tulajdonság, de a permetezés e tekintetben kivétel! A télvégi permetezést lemosás-szerűen kell elvégezni és ehhez viszonylag sok permetlé szükséges, de nagyon fontos, hogy a kontakt növényvédő szerek nagy cseppjei a növény minden eldugott zugába is eljussanak! A nyári permetezéseket ezzel szemben ködszerűen végezzük, apró cseppekkel. Ehhez a permetezőgép szórófejét helyesen kell beállítani!

Milyen permetlevet készítsünk?

Régebben többnyire bordói levet használtak a lemosó permetezéshez, de ez nem elegendő, mert a réz csak bizonyos gombabetegségek ellen hatásos. Ezért célszerű most kombinált permetlevet készíteni, amely a lisztharmat és a rovarkártevők ellen is hatékony! Ilyen például a megszokott bordói lé, ha kénnel és valamilyen rovarölő készítménnyel egészítjük ki.

Vegyük komolyan az előírt töménységet! Az ennél töményebb permetlé használata pazarlás és súlyos perzseléseket is okozhat az érzékeny, fakadó leveleken. Az előírásosnál kisebb töménységű permetezőszer egyáltalában nem, vagy csak nagyon csekély mértékben váltja be a hozzá fűzött reményeket!

Fontoljuk meg, hogy a családi kertben nem tudjuk minden fás növény speciális védelmi igényeit kielégíteni (nem úgy, mint a gyümölcs és szőlőültetvényekben), ezért a legjobb kombinációt kell használnunk!

Óvatosan a vegyszerekkel!

A családi kertekben kizárólag zöld permetezőszereket (III. csoport) használjunk, amelyeknek a munkaügyi várakozási ideje nulla nap és az élelmezési várakozási idejük is rövid. Ezzel kielégítjük a környezetvédelmi előírásokat és megelőzzük az esetleges humán egészségügyi károsodásokat is.

Aki a télvégi, lemosó permetezéseket gondosan és az előírásnak megfelelően végzi el, az bizton számíthat arra, hogy a vegetációs időben a korábbiaknál sokkal kevesebb gondja és fáradsága lesz a kerti növények egészségének megőrzésében.

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR