A munkák, amiket se elsietni, se halogatni nem szabad

A munkák, amiket se elsietni, se halogatni nem szabad

Március elején időszerű a kertben a fenntartó metszés, a lemosó permetezés, a konyhakerti első magvetés és a gyep ápolása.

Amikor ezeket a sorokat gépelem és kinézek az ablakon, azt látom, hogy hétágra süt a Nap, szorgosan hívogat a kertbe. De tudom, hogy március a kertész számára cseles, problémás időszaknak számít, mert Tél Apó még meg-meg rázza a szürke szakállát és fagyos hideget fúj az enyhe tavaszra vágyakozó kertek felé.

Ezért nagyon gondosan kell megszervezni a munkák sorrendjét, mert az elsietés éppen olyan káros következményekkel járhat, mint a halogatás! Az alábbiakban a legidőszerűbb munkákat sorolom fel, nem a gyakorlott, tapasztalt kertésztársaimnak, hanem azoknak, akik még nem szenvedték meg az előre kiszámíthatatlan márciusi időjárást.

se elsietni se halogatni 07

A fenntartó metszés

A termőkorú alma, körte, cseresznye, meggy és szilvafák úgynevezett fenntartó metszését már a rideg, de fagymentes napokon is el lehet kezdeni ügyelve arra, hogy a fa koronájának minden része elegendő fényt és permetezéskor elég védőanyagot kaphasson. A fiatal fák alakító metszését csak a nedvkeringés megindulása után, a rügyek duzzadása idején célszerű elvégezni, mert a korábban ejtett metszési sebek csak ekkor forrnak be gyorsan.

A sárgabarack és az őszibarackfák alakító és termőre metszését is halasszuk addig az ideig, amikor a termőrügyekből a fehér virágszirmok már kikandikálnak.

se elsietni se halogatni 03

A lemosó permetezés

Mihelyt a metszéssel végeztünk, lássunk hozzá a rügyfakadás előtti lemosó permetezéshez, amely általános fertőtlenítő hatású a gombás, a baktériumos és a vírusos fertőzések ellen. A jól megválasztott permetezőszerek kedvező hatása akár a nyár elejéig védelmet nyújt a fáknak. Permetezzünk meg minden növényt - kivéve az örökzöldeket -, mert a kórokozók egy része nem a gyümölcsfákon telel át.

Akinek a kertjében csak egy-két sor szőlőtőke, vagy lugas áll, ott ajánlatos megvárni a rügyek duzzadását a metszéssel, mert most még nem tudhatjuk, hogy a -15-18°C fokos fagyok milyen kárt okoztak a termőrügyekben.

se elsietni se halogatni 04

A konyhakert

Megkezdhetjük a munkákat a konyhakertben is azzal, hogy minden, ősszel felásott ágyás talaját gereblyézéssel porhanyóssá tesszük.

Zöldségféléink között számos olyan van, amelynek a magja viszonylag hideg (3-4°C-os) talajban is kicsírázik és kikél, a kedvezőbb időjárás hatására gyorsan növekedni kezd és korán felhasználhatóvá válik. Ilyen például a kifejtő borsó, a hónapos retek, a rövid tenyészidejű sárgarépa (karotta), a vöröshagyma, a zeller, a pasztinák és a mezei saláta. Ezekkel egy időben ültethetjük ki a fejes saláta jól fejlett palántáit is.

se elsietni se halogatni 05

A sűrű és ritka vetés hibája

A magvetésnél ügyeljünk a magok mennyiségére! A sűrű magvetés azzal a hátránnyal jár, hogy kikelés után a növényeket a nekik megfelelő távolságra ki kell ritkítanunk és ez a drága vetőmag pazarlásával jár! Ritka magvetés esetén a termőhelyet nem használjuk ki megfelelően. Sokan figyelmen kívül hagyják a vetés mélységét, pedig ez fontos tényező, mert a túlságos mélyen vetett magok nem jutnak oxigénhez és emiatt nem csíráznak ki, míg a túl sekélyen magok kelését a felső talajréteg gyakori kiszáradása akadályozza meg. A vetőmagok tasakján mind az alkalmazandó sor-és tőtávolság, mind a vetési mélység elolvasható!

se elsietni se halogatni 02

Nyílnak az első virágok

A virágok közül már nyílik a hóvirág és a tavaszi tőzike, de kinyíltak a mogyoróbokrok barkái és a kevésbé feltűnő nővirágai is. Szemlátomásra, napról-napra duzzadtabbak az orgona rügyei és nyílnak az aranyvessző sárga virágai is. Az újabb nemesítésű árvácska palánták jól tűrték a zord telet, az első virágaik rövidesen kinyílnak és a nyár közepéig folyamatosan virágoznak.

se elsietni se halogatni 01

Ápoljuk a legyengült gyepet

A gyep talaját sürgősen meg kell lazítani, ami egyben sok gyomtól is megszabadítja a töveket. A korán kiszórt komplex műtrágya, vagy a feljavított komposzt jótékony hatása a nyári smaragdzöld gyepben fogja ezt a segítséget meghálálni.

se elsietni se halogatni 06

Szoktassuk ki a cserepes növényeket

Vizsgáljuk át a fagymentes helyen teleltetett cserepes növényeket és amennyiben pajzstetű, vagy levéltetű kártételt látunk rajtuk, permetezzük meg őket is. A leander fácskák és bokrok fagymentes időben már kiállíthatóak a szabadba, mert ott gyorsabban kiheverik a téli megpróbáltatásokat, fagyveszély esetén azonban éjszakára védett helyre ajánlatos menekíteni őket.

se elsietni se halogatni 09

Messük meg a díszcserjéket

A virágos cserjék felkopaszodott, elöregedett ágait tőből messük ki, mert így helyet kapnak az újabban fejlődő hajtások. Az örökzöld fák és bokrok alakító metszésének is márciusban van az ideje.

A nyírott sövényeket is most, a vegetáció elején célszerű megmetszeni, de aki kellőképen igényes, az májusban és augusztusban megismétli a metszést, amelynek eredménye a tövétől sűrűn ágas, átláthatatlan, dekoratív sövény lesz.

A metszés10 gyumolcsfa metszese dvd 01t megtanulni kívánók figyelmébe ajánlom a 10 kerti gyümölcsfa metszéséről szóló 100 perces videó-tanfolyamomat.

A gyümölcsfákat külön-külön bemutató filmek alkalmasak arra, hogy a kertészkedők egy életre elsajátítsák a metszés tudományát.

A jól metszett gyümölcsfák pedig sokkal szebb és nagyobb mennyiségű gyümölcsöt teremnek majd számukra.

A tanfolyam DVD és a hozzá tartozó kiskönyv ide kattintva rendelhető házhoz.

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR