Papíreperfa, amiből a legkülönegesebb papírt készítik

Papíreperfa, amiből a legkülönegesebb papírt készítik

A nálunk is megélő, sőt már kapható különlegességet 2000 éve termesztik Ázsiában mint gyógynövény és rostnövény.

Nevezik még kínai eperfának is, ami nem helytelen mert az eperfafélék családjába tartozik, tudományos neve: Broussonetia papyrifera.

Kétlaki növény, vagyis egy fán vagy csak hímvirágok, vagy csak termést hozó nővirágok vannak. Tehát a terméshozáshoz kétféle fa szükséges. Ennek azonban nincs jelentősége, nem a terméséért becsülik, hanem szép alakjáért, igénytelenségéért.

Kérge repedezett, érdes, világos gesztenyebarna. A fiatal vesszők, ágak bolyhosak, puha belső részük fehéres színű. A fa alakja szabálytalan, felfelé törekvő. Fiatal korában tősarjakat hoz és a korosabb részein jellegzetes világosabb színű, látványos gyűrűk vannak.

Broussonetia papyrifera

Lombhullató. Levele 7-20 cm nagyságú, váltakozó állású, középzőld, pihés, érdes mindkét oldalán. Alakja változatos, lehet szív alakú vagy 2-3 karéjos. Levélnyele hosszú.

Virága egyivarú, május-júniusban nyílik. A hímvirágok hosszú, hengeres, csavarodó barkák, kocsányuk rövid. A növirágok egy termőből és négy sziromból állnak, 2-3 cm-es gömbalakú fejecskékbe tömörülnek. Gyümölcsei csoportokban állnak, tüskés-borzasak, nyáron narancspirosak. A madarak szívesen eszik.

A hímnemű példányai alkalmasak városi fásításra, jó várostűrőek, jó árnyékadók és porfogók. Kevésbé szemetelők, mint a terméshozó fák.

Növekedése gyors, a kifejlett fa magassága 8-12 m. Szaporítható őszi magvetéssel melegházban, vagy szabadföldön tőosztással, vagy gyökérdugvánnyal. Talajra nem igényes, szinte mindenféle talajon megél, jól tűri a nagyon meszes, homokos talajokat is. Nagyon jó szárazságtűrő. Napos, vagy félárnyékos helyre való. Hidegre csak kicsit érzékeny, az USDA 6b zónába sorolták, tehát -20 C-fokig tűrőképes.

Gondozása az elhalt, vékony részek eltávolításából áll. A gyerekeket nem szabad engedni a fára mászni, mert az ágak nagyon törékenyek.

Fajtái:

'Laciniata' – levelei finoman és mélyen szeldeltek
'Macrophylla' – nagylevelű változat

Címfotó: Kware Ji

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR