Minden extra ott van az északi szivarfán

Minden extra ott van az északi szivarfán

A leglátványosabb, virágzó díszfák közé tartozó szivarfa óriási levelei mellett trombita-virágaival és szivarjaival csábít.


Az északi szivarfa nagyon hasonlít a már elterjedt a már széles körben elterjedt szívlevelű szivarfára (Catalpa bignonioides), ám annál gyorsabban, nagyobbra növő, hidegtűrőbb növény. Tudományos neve Catalpa speciosa, angolul northern catalpa vagy cigar tree, németül Prächtige Trompetenbaum, azaz a virágformája miatt trombitafa névre hallgat.

eszaki szivarfa 01
Brian Adams

A szívlevelű szivarfa hazája az USA délkeleti része, az északi szivarfa a középnyugati részen, főként Ohio államban elterjedt.

Lombhullató, magassága 15-30 m, koronaátmérője 12 méter. Törzse akár 1 m átmérőjű is lehet. Gyors növekedésű fa, amelynek erősen árnyékoló lombja van. Levele nagy, szív alakú, 20-30 cm hosszú, 15-20 cm széles. Későn hajt ki, ősszel nem színesedik.

eszaki szivarfa 02
Wendy Cutler

Virága illatos, 3-6 cm átmérőjű, trombita alakú, fehér alapszínű, sárga csíkokkal és lila foltokkal, nagy 10-30 cm-es fürtökben nyílik júniusban, 3 héttel a szívlevelű szivarfa előtt.

eszaki szivarfa 03
K M

Termése 20-40 cm hosszú, 1 cm átmérőjű hüvely, benne lapos, világosbarna magok, papírszerű szárnyakkal.

Nyirkos, meszes talajt, napsütéses helyet kedvel, de szinte bárhol képes megélni. Fája puha, könnyű, mint a fenyőfa, nem rothadékony. Nagyon szép bútorokat készítenek belőle. Zsugorodása kicsiny, közel van a vörösfenyőéhez.

eszaki szivarfa 04
Plant Image Library

Kissé törékenyek az ágai az erős szél, vagy jég terhelésének hatására. Szaporítható tavaszi magvetéssel langyoságyba, vagy ősszel gyökérdugványokkal.

Címfotó: Plant Image Library

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR