Kúszó hortenzia

Kúszó hortenzia

A kúszó hortenzia (Hydrangea petiolaris) egy varázslatosan növő kúszónövény. A fehér, lapos ernyővirágzatok körül még koszorúszerű fehér virágok nyílnak.

Lágy, édeskés illatot árasztanak. Könnyen gondozható növény, igénytelen. Napra és félárnyékos helyre való. Június-júliusban virágzik. Magassága 8 m.

Lombhullató. Ősszel sárgára színeződnek a levelei. Leginkább árnyékos helyre, az északi oldalra való. Napos, meleg helyen már májusban is virágzik. Közömbös kémhatású talajt kedvel, de tűri a meszes talajt is.

Felhasználható rézsűk, falak takarására, és lugasok létesítésére is. Jó körülmények között akár 15 méter magasra is megnőhet. Nagyon jól tűri a hideget, károsodás nélkül elviseli még a -25 Celsius fokot is.

kuszo hortenzia 02

Szaporítható bujtással és dugványozással is.

Metszése: Nem igényel gondos metszést. El kell távolítani az elvirágzott, elszáradt részeket, amikor kezdődik a lombhullás. Érdemes kivágni a falra, vagy a lugas síkjára merőlegesen növő, és a rossz helyzetű ágakat. Az idős növényeknél figyelni kell a növekedésre, nehogy tönkretegye a háztetőt, vagy az ereszcsatornát, abban a zónában rendszeresen kell nyírni.

Házfal takarására is használható, léggyökerekkel kapaszkodik, nem károsítja a falat. A faltól 50 cm-re készített ültetőgödörbe komposzttal dúsított földbe ajánlatos ültetni. Ha nyáron nagyon süti a nap, akkor érdemes a talaját takarni. Trágyázása: 2-3 évenként a téli időszakban komposzttal.

A falat akkor nem károsítja, ha az jó állapotban van, nincsenek kis repedések a vakolatban, ahova behatolhatna a léggyökér és lehetősége nyílna annak szétfeszítésére.

További olvasnivaló a témában:

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR