Többféle módszerrel lehet találkozni, azonban csak az egyik helyes. Ez a Rápóti – Romvári: Gyógyító növények, című könyvében található, a következőképpen.
„Egy csésze teához a fogyasztás előtt 8-10 órával egy evőkanálnyi csipkebogyót (húst) langyos vízbe áztatunk. Használat előtt lassú tűzön felfőzzük forrásig. Forralni nem szabad, mert a tea C-vitamin tartalma csökken.”
Készítéséhez csak zománcozott, vagy üvegedényt szabad használni.
Van olyan tévhit is, hogy a hatóanyagok igazából a magvakban vannak. Ez erős túlzás, mert ugyan a magvak főzete is jó hólyagártalmak ellen, a húsban található anyagok sokkal többféle dologra hatnak, úgymint:
- vese és hólyagbajok
- enyhe nyugtató
- hasmenés csillapító
- görcsoldó
- köhögéscsillapító
- gyulladáscsökkentő
- vérképzést serkentő
- fertőtlenítő
A magvak beltartalma:
- illóolaj 0,3 %, zsíros olaj 8,0 %
Az olajok részletes megoszlása az összes olajtartalom százalékában: pálmaolaj 1,7-3,1%, sztearinsav 1,7-2,4%, olajsav 14,7-18,4%, linolsav 48,6-54,4 %, linolénsav 16,4-18,4 %, földimogyoró olaj 1,8-2,6 %. (telítetlen olajok).
- ezeken felül lecitin, vanilin, cukor és E-vitamin
A magvakat főképpen takarmányként hasznosítják összezúzva, elsősorban sertéseknél.
A gyümölcshús beltartalma:
- cukor 10-20 %, pektin 10 %, fehérje 3 %
- egyéb hasznos anyagok 100 g gyümölcshúsban
- C-vitamin 900 mg
- A-vitamin 15000 NE
- B1 vitamin 0,1 mg
- B2 vitamin 0,007 mg
- B3 vitamin 0,4 mg
- kalcium 510 mg
- magnézium 120 mg
- kálium 50 mg
- nátrium 50 mg
Energiatartalma: 116 Kcal